Thursday, October 31, 2013

His Birthday's Eve

He went to sleep almost at 12am last night...

As usual, salam everyone (Atok, Opah, Ayot Lanang & Ayot Wedok)..and dapat la kisses n birthday wish from Opah & Atok..

Lepas minum susu, dah gosok gigi tukar pampers pakai sleepwear and about to sleep...i told him..

"Farouq...go to paksu, and cakap "Paksu...today is Farouq's Birthday"..."

and he did...

pastu lari masuk bilik...then paksu jerit.."Ha apa?? birthday?"

then i told him to go to paksu's room again and salam...and he did and then berlari balik masuk bilik...

then paksu jerit lagi "Hey...cium dl"

then i told farouq suruh kiss paksu dl...then he said " COMOT "..means dia xmo la tu..i said "ok ok...go n hug only"

he did...but harus la kena hug and cium jgk!!

dgr dari bilik dia jerit..." COMOT!!!!"  hehehe

_____________________________________________________________________________


This morning lepas mandikan dia plk *sambil tgh lap badan*...

Mama : Birthday sapa ek today?
RF : FAROUQ!!
Mama : Happy Birthday Farouq...
RF : and mama n babah...

*melting*

Mama : Happy birthday .....
RF : Farouq and mama n babah....


then later sambung sambil tgh pakai baju..

Mama : Happy Birthday
RF : Farouq and mama n babah and atok n opah n paksu n ayot lanang n ayot wedok...

HABIS SMUA ORANG DALAM RUMAH DIA SEBUT!!! HAHAHAHAHA...


HAPPY 3rd Birthday!!

1.15am...

it is ur 3rd birthday my son...

sorry babah cant make it today...but we are going to see babah ESOK...

YEAAAA....

semoga menjadi anak yang soleh...sihat...mendengar kata..belajar rajin2...

supposedly mama nak wat birthday celebration at ur school today..but since farouq admitted..plan utk membeli goodies last weekend tkubur..and nak order kek pn xsmpt...but i promise, next week or else the other week, kita celebrate kat school k!!

Day 1

Day 33
sebulan je dah tembam....

8-month-old
and now dh fit dah anak mama even perut je boolattt...hehehe...

SAYANG FAROUQ k...kita tggu pindah rumah and nanti kita wat banyak activity k..and jom start potty train!!!

Wednesday, October 30, 2013

APSH : Discharged

Alhamdullilah...

Kami discharged yesterday...doctor nmpk macam xrela je nak release, but since he knew i have nebulizer machine at home...he asked me to continue giving him neb and cont with antibiotic...i xde pn ckp nak keluar..but dia rasa dh boleh keluar kot..

Yesterday, chest pyhsio was at 9.15am and fasting 2 hrs before that...but no problem ngan fasting coz he woke up pn dh 9am...so kasi agkt je trus ke physoptherapy...menangis? harus la...

this visit...everytime physio..yang keluar dari mulut dia..

"NAK MAKAN!!!!"
"NAK SUSU!!!"

paling best...

"SAKIT"
"JANGAN LA PUKUL FAROUQ!"

11am doc wat ward visit..and ok je nak discharge kan kami....tp nak dapat BILL tu..ya Ampun...4 jam ha..biasa la pakai insurance kan..TQ to ING & PM CARE..rasanya total bill dari dulu skrg dah almost 30k...this visit yang paling mahal...almost 5k...but nak taknak terpaksa la tunggu...smpi tertido balik ha farouq penat menunggu...kejap mama kata nak settle payment and pay the bill la..kejap cakap nak packing la...

From Top Left clockwise : Happy muka x mandi dapat makan breakfast!, posing sebelum balik and muka buhsan suruh mama cepat! HEHEHEHE

1st thing yang datang kt kepala otak and biler tgk minyak pn dh tggl 2 bar...trus terpikir sedapnya dapat nugget panas and dapat McFlurry Oreo...and sepanjang drive la dah dok pk mana la petronas with mcd yang ada odw back..trus teringat kt taman melati...hehehe

Happy Tummy
Lagipun si kecik xmakan lagi lunch..even we took our breakfast pn dh almost 10am..but memikirkan si kecik ni mmg kuat makan...so half of bubur tu habis and almost sparuh medium fries habis...*jangan contohi saya as mama yang anak baru kuar hospital kasi fastfood T___T*


Nebulizer at School
Since im sending him to school today...nak x nak i kena lari before their nap time..mmg kul 12 drg akan lunch and shower and tido..so kalau tggu kul 1 br gerak dari opis mmg takut dia dh tido..so left the office dlm kul 1230...and ngam2 je dia tgh mandi n kengkawan lain dh baring amik port nk tido...kawan2 pn ada yang kerumun tgk apa la asap2 kt farouq tu..hehehe

i gave him nebulizer by using our latest PORTABLE NEBULIZER machine that we bought from his paed, apsh...still menggunakan electric...but asap yang keluar adalah not bad....so gonna bring this anywhere after this...including our trip this Friday, tu wajib sbb mmg still kena on nebulizer for at least 2 weeks...next monday mayb kena twice per day je..but kena completekan every 4hrs until this weekend...

His paed as per what the nurses said, agak agresif sket...so in between 4hrs utk nebulizer, i kena kasi inhaler ventolin...so inhaler mmg i sentiasa ada dlm his bag, but this machine i akan handle sndr...jarak between his school n my office dlm 10mins to 15mins...

Im not having enough rest..eventho si kecik by 10pm or lambat pn by 11am dah tido until 8am..but i hanya mampu lelap pukul 12 ke atas...time sbelum tu la org check temperature, orang kasi neb...then lepas dah tido pn orang kasi neb la..check temperature la..org tkr hot water smua...nak pujuk dia lagi time kasi n after neb la...mmg TAK LENA...and now at home pn i akan bangun sekali at least kul 3am utk kasi neb..but in between tu x lena jgk tido T___T

I feel like a SUPERMOM...only on weekend people came to visit..tu pn kejap2 je kan...isnin n selasa mmg berdua...yang best time discharged smua pn BERDUA!! biler doc cakap leh keluar, i kemas baju yang xkan pakai n baju kotor masuk 1 beg...tgglkn 2 pasang baju si kecik n pampers n kelengkapan lain...1st bag i anta ke kereta dl...so biler last nak balik mmg tggl bag time i tolak stroller tu je...and handbag!

bukan HUBBY x sayang anak...i know dia nak balik..but i xkasi balik...i tau dia banyak keje...pikirkan nak holiday ni lagi..and nak cuti lama end nov utk si kecik ni pya operation smua...eventho i bz jaga anak..hubby pn bz bekerja..mencari duit utk kesenangan masa depan..i called him 11pm still kt opis..kul 5 pagi dah bangun wat keje...

ITS OK yang...biarla orang nak cakap apa...tp zurai tau, zurai mampu handle current situation...ikut hati awal2 i leh je lari balik and kemas baju n dtg blk hospital...tp xpe la on weekend ada orang leh tolong..

so anakku..bukan nak mengungkit, tapi ingat pengorbanan mama n babah awak k...kalau dia degil nnti, sesiapa plsss ingat kan dia k... :)


MOGA SIHAT SELALU anakku...

Tuesday, October 29, 2013

Swimming Attire

One of our activities at KK will be Island Hoping..and there will be at least a snorkeling activity for sure...

I never have any proper swimming attire..so this is kinda good opportunity for me...after this nak bwk sikecik mandi pool kt rumah pn sng...


I smpt buat survey last 2 weeks and nmpk nya either esok or lusa je la masa utk mbeli...

Which one better???!!! Yang ada pattern or plain hitam+grey? Yang pattern tu nmpk lawa..ermmm confius utk mbuat pilihan...ala2 muslimah jgk la kn? Menutup bontot tu yang perlu! Rasanya this set, seluar dijual berasingan...

Hubby suka yang hitam je...biar simple and leh guna bebiler lps ni...

Hopefully KK nnti x hujan...and hopefully si kecik sihat..which I bet dia xkan join pya activity tu nnti..then sapa nk amik gmbr? Hehe

APSH : 3rd Night

This was what happened last night...

Menahan diri dari nak tido...tido tgari for 1 hour..and biler nk tido ptg, br dpt stgh jam di ganggu ngan nurse kasi antibiotik then br dpt tido stgh jam nurse dtg kasi neb...

Then cranky nak tido tp nak tido atas katil mama...xmo katil dia..dipujuk2 x jalan so bawak bjalan la jawabnya...

The sleepy boy!

My mom usually will come n brings some foods..soup la slalunya...n my in laws came last Saturday brought some chocolates for me...

I guess that chocs tu so that menantu dia extra energy coz kena jaga anak yang sakit sorang2...hehehe..

1st thing came out from my father in law once he entered the room : 

"Sian menantu abah"...
"Mana cucu atok yang sakit ni??!!"...

Left : from mom
Right : From In Laws

Hopefully leh discharge for today...and rasa nya akan cont neb at home beserta antibiotik...kahak still ada, tp dada berombak alhamdulillah dh ok...

Pray for him ye my frens...

Monday, October 28, 2013

APSH : 26th October to 29th October

Unknown date tu akan di update once kami discharge...updated

And yesss..kami berdua skrg tgh bmalam as at today sudah 3 hari since sabtu..we rushed to the hospital at 2.30 in the morning...

Al kisah nya bermula...

Khamis : by mlm lebih kurg 10mlm I perasan hidung dia basah dh selsema..and biler suruh hembus nmpk hingus nya masih berair biasa..tak hijau n pekat lagi...so I kasi makan ubat..
Jumaat : still pergi skolah and I bekalkn ubat flu..I arrived home lebey kurg 8pm and opah yg fetch my lil boy..and nmpk dia dh pasif plus mamai sbb br makan ubat...but xstart lagi neb smua...so smpi2 rumah I started his neb at 8.30pm n dia dh cergas...before sleep i kasi neb lg...

Sabtu : Then things getting worse..by 1am dia dh tido bpusing satu katil...I nmpk dada dia brombak n I kasi neb lg..by 2am dia stat bpusing satu katil and started SHIVERING..panas kurg tp rasanya panas dlm kot..pki kan cool fever n he doesn't stop shivering...so kejutkn my mom n trus ke emergency..

His temperature was 39..kasi sub then jmp doc..kasi neb n doc check dada dia dh kasi neb pn still brombak...so decided  admit kan saja budak kecik ini....


5am dpt masuk ward n br la si kecik ni tido smpi la kul 10++ jgk...my dad dtg hospital amik my mom dl...

Luckily mmg I bwk sket susu n baju si kecik but none for me...so biler dia bgn smua still boleh mandikn n susu ada n pampers pn ada..

By noon only my auntie yg nk ke ukm sggh rumah n before heading to bangi sggh apsh kasi smua kelengkapan...



Mayb esok br leh balik..kahak agak banyak jgk...sat n sun managed to do 1 session of chest physio..since dh 2 years old dah xde suction..just tepuk2 kasi longgar kahak...today managed buat 2 sessions...

Get well soon my lil boy..babah nk blk tp since kita nk berholiday by this Friday, mama ckp xpe..mama leh handle frq even ada masa termarah n terpukul..tp jarang k..terpukul sbb frq campak n buang smua Pringles dlm botol atas lantai..protes sbb mama mandi n frq kena tggl luar sorg2 T__T

Kita kuar esok k!!!

I should tell hubby....

Being me...I don't know how to say the "yes..sayang awk!"...

Hubby alwiz asked me this kind of question.."sayang basiq tak"...coz mayb I often say these magic words...

But pls hubby...kalau x sayang..xkan la wife awk ni suka mbebel kalau all my SMSes tak di jawab...if x sayang, xkan la slalu ada missed calls kt hp awk (awk bz mmg slalu x agkt)...

Mayb saya x pandai meluahkan but ok la pandai jgk express melalui perbuatan kan??...



Takziah di ucapkan kepada keluarga mangsa...semoga aman rohnya di sana and tabah keluarga nya menghadapi ujian dari NYA...

Friday, October 25, 2013

Progress : Villapark : Ikea

We (hubby listed and i just reviewed) the list items to buy from ikea ermmm few months back kot...

last saturday hubby went ALONE to ikea sesat...kejap ajak ikut...kejap cakap jangan ikut..coz if i ikut dia cakap nnti jadi LAMBAT...ppfffftttttttt

and he said luckily la i x ikut...coz rupanys process membeli barangan di ikea secara pukal adalah leceh and remeh eventho all the items together with the code being listed! SEMUA KENA PERGI AMIK DI SHOWROOM or DI GUDANG (ground floor)...non of the staff will help u...

En suami, dari satu troli ke the biggest TROLI la dia bawak at the end... T___T bagus jgk la me and si kecik x ikut...i mmg nak wat visit to ikea untuk membeli kelengkapan rumah specially DAPUR..but that one rasanya mntk hubby kasi budget and i can go by myself ajak auntie ke apa....

So basically all items that we bought are as below pics :




and currently all items are at home and properly di simpan and di susun oleh en suami...


My review for Home Delivery Service from Ikea beside the staff is not helping us..

From all items that we bought, basically bukan semua boleh dihantar melalui service tu..only big and selected items...so mcm boxes and magazine file tu smua mmg en suami bawak sndr...luckily la leh fit dalam kete ku yang kecik itu...


Only highlighted items akan di hantar thru
their Home Delivery service
supposedly ada a few more items dlm list..specially on the almari sampingan such as "Shelve - HEMNES Bookcase" coz biler hubby pergi tgk sndr dekat showroom, baru tau kebesaran smua tu...so he decided to buy it later if necessary and if ada space...

and because of hubby mengurangkan pembelian, so that the total purchase x smpi 5 digit..almost la tapi T__T and the most expensive will be the ORSTED RUG itu..tu je dah 30% of total amount...rasanya mmg kali ni untuk pindah rumah ni, mmg COMPLETE!! yang pending just meja makan je..since hubby cakap xde masa nk survey since kami hanya memerlukan meja makan yang kecik tp lawa, so mmg kami akan customise je la kot..malas nk pk! 

so lepas ni baru la pk nak tukar kereta plk!! yeaaa...kereta dah lama habis bayar...and kereta tu pn dh almost 7 years kot...



On the Home Delivery Ikea pya service itself...mmg menyakitkan hati sket la..
  • RM 75 will be the cost which last for 3 days, if we request to delay for more than 3 days..bayar la another RM 75 to postpone for another 3 days
  • Schedule of delivery stated between 3.00pm to 5.00pm, and arrived at 6pm!!!!!! 

i totally pissed off *padahal en suami yang tunggu kt rumah, but i stress kena tunggu kt opis so pergi la KLCC belikan Garret Popcorn sbb hubby teringin and i tunggu kat terminal gombak je then, malas suruh hubby masuk area KLCC* coz they said they stucked in traffic and will arrive later than the scheduled date..knowing rumah xde tanah mcm i ni, agak strict jugak on the procedure of moving things in and out ni, drilling smua la...and they were suprised when we said that we dont stay there and we asked them, how long should we wait...

and the best thing, they said if bawak balik barang ke gudang...akan kena CHARGE!! hello...tu salah korang kan..nak caj ktrg pulak...nasib baik dpt kawtim with management *sama bangsa* so that bleh la sesi loading berjalan...becoz rumah tinggi ni banyak mulut..karang ttiba LIF ada orang memunggah barang msti drg wat complaint! ni semua salah ko IKEA oittt!!! T___T

oowhhh xsabar nak bertukang!!! HEHEHE

Thursday, October 24, 2013

The Rehearsal for his Graduation

We arrived at the UIA lebey kurang pukul 8.30am...jalan pn agak jammed nak ke UIA...same auditorium mcm masa Dina pya concert..

As usual farouq nangis!! and i ingatkan after left him nak trus ke UTC sentul but then ttiba the teacher said nanti parents x dibenarkan masuk....so decided to stay and later baru pergi buat IC tu..

budak yang kena pujuk..nampak mama trus merangkak ke mama T__T


Around pukul 9am..all the kids with teachers masuk dalam dewan...during this time they said parents boleh masuk dewan..but when they about to start..drg mntk all the parents keluar...x ramai pn parents..less than 10...rupanya ada je kids yang datang ngan teachers..i xtau arrangement dia mcmana..sapa yang kena dtg with parents and siapa yang akan sekali datang ke dewan with aunties...and rupanya biler smpi school after ends of the rehearsal, ramai je budak kt situ yang x pergi sbb parents x dapat hantar....pfffttttt...

tp pikir nak expose kan sikecik..mari la kita involve kan dia eventho later dia hanya akan wave to us and the audience...BAHAHAHA...

Top Right : boleh nmpk sapa kena dukung tu?? ye budak tu tgh nangis
sbb mama dh xleh masuk dewan....

look at the kids...baik je mendengar kata..jalan and hands at the back smua....nmpk budak yang age 2+ rasa kecik comel je...

biler i sampai dari buat IC...jalan2 pusing sekitar and x lama lepas tu dah smpi the end of event kot..sbb drg bkumpul ramai2 and nyanyi together...ARRGHHH COMEL...can u spot which one is my lil boy??? dia dlm group yang kanan yang ramai tu...yang ada rmi aunties at the back..

boleh plk dia menari jgk tp x fokus..sbb kejap tgk nk tiru aunty yang depan, kejap aunty yang tepi..kalau leh nmpk aunty kt blkg tu pn dia tgk jgk kot...

ARGHHH X SABAR NAK TUNGGU the actual graduation day!!

sorry for the pic yang low quality ..Iphone 5 and zoom beria ha...

Since he is not going to receive his scroll this year...and since im around..si kecik ni leh balik trus while others tgh practice nak amik scroll atas pentas...nk wat mcmana..budak ni still berada di playschool so declared as non-graduating student...for graduation student, i read that the parents kena siapkan jubah putih smua.must be the attire yang akan di gunakan time naik pentas i guess!


Happy nak balik..

Biler habis event..i told him that im going to send him to school..but he cried all the way from UIA to school..bukan melalak laa..but menangis mengada je...sibuk cakap...WANT TO GO HOME..DONT WANT SCHOOL!!        T___T  but mmg xde maknanya la kan...harus la hantar jgk...



Akhirnya babah mengaku..perangai suka nangis ni ikut perangai dia..hehehe...and tgk la respond dia biler ckp si kecik ni manja...lek la yang...tggu ada rumah sndr la baru kita plan :) tp nak tggu umur 7 tahun baru ok..JENUH YANG OIT!!!

so kita tggu 5hb nov nanti, BBIM Graduation Day...nantikan gambar yang lawa jgk dari kamera yang canggih.n hopefully dapat spot yang cantik utk amik gmbr and sikecik cooperate utk berfashion show and menari...and paling harap adalah EN SUAMI PULANG and join skali!!!

Nutella Brownies

Asyik bertangguh...so this is what i did last week...can u consider this as baking cause 3 ingredients all i needed to "bake" this...

1 cup nutella
8 tbsp flour
2 eggs

what u need to do...super easy la! put everthing in the mixer...mix everything and i heard the longer u beat the batter, it will turns out as cursty, crispy brownie top...ermmm i beat it about more than 10mins (15mins mayb)...not sure on how long tu as in brapa minit..HAHAHA

Then tuang the batter to greased pan and put them into the pre-heat oven...and bake in the oven at 180ÂșC for ermmmm 30 minutes...but i baked for almost 1 hour aritu..nasib x hangus..


Nutella Brownies
I spread some Nutella on top of the brownies which turned out damn so good! the more u luv nutella..i believe u will spread it more..HAHAHA..and sprinkle some nuts..i sprinkled WALNUT, HAZELNUT and ALMOND! 

ada orang akan bake again for at least 5 mins..but i x buat pun...all the nuts tu pn dah bake in the oven pn..dapat rasa nutella yang cair di mulut tu pn best...next time nak try bake plk la...

Wednesday, October 23, 2013

Short Home-Trip, October

As i mentioned en suami pulang...tapi kepulangannya sangat la bz....menguruskan hal rumah...


  • Khamis - smpi airport dah pukul 7pm...Mali's tutup, cuti lama after raya haji...so kempunan la en suami...
  • Jumaat - mengintai progress rumah...tgk defect sbb isnin nak meet up ngan contractor and pergi kedai lighting..kuarkan duit nak bayar segala expenses..and malam bz jumpa orang bincang pasal kerja
  • Sabtu - after zuhur pergi shopping kt ikea...
  • Ahad - spent time ngan anak bini n konon nak g tgk lighting tp malas...
  • Isnin - meet up with contractors..discuss pasal defect and changes need to be made...tunggu lori ikea sampai...pergi kedai lighting and finalize everything...lepas ni org wiring pick up items and pasang je kt rumah..dinner with puan isteri
  • Selasa - pukul 4.45am dah keluar rumah nak balik ke BRUNEI... T___T

Nanti i update on the ikea items that we bought and all the proccesses that we were facing and what he grabbed masa "konon" spend time ngan anak bini tu...

ICless


June..July..August..September and October almost ends...

Its been more than 4 months im ICless...hehehe..semua jadi lepas kejadian ini..lepas checked in i tertinggal IC kt kaunter, but collected the IC first before went to Pavi..then check balik xjumpa dah IC T___T

Slumber driving without IC...takde IC ni, paling I kecut adalah driving la...takut kena tahan polis mintak IC..mampus!! tp dalam kepala otak dah leh wat ala2 script cakap "ehhh...mana IC saya ni..xde dalam purse la encik"..sbb at least lesen..there were time biler nak bank in duit si kecik dalam his Tabung Haji, the requested the parent's IC, n i ckap la tertinggal and gave the license instead...hiksss...kasi lesen yang ada muka tu ek..bukan yang renewal slip tu...

Since im going to travel by plane next week, and easier to bring IC instead Passport *travel dalam negara je pun*..so buat la earlier this morning di UTC Sentul lepas anta si kecik kt UIA....

It took less than 2 MINUTES for them to call my number *seriously xsempat duduk pun!* and for submitting the request, make payment and take photo...sekejap giler la!! and since x ramai orang, siap cakap kt minah yang amik gmbr tu nak tgk hasil before i said yes to proceed...HAHAHA...typical me! but i did k...1st tu senyum lebar sangat..then i kurangkan senyum supaya kelebaran aka ketembaman muka dapat di kawal! tp agak2 la kan..2 kali snapped udah la...*sedar diri*

Once gambar sudah di ambil, they said i can come and collect the IC after 1 hour...walllaaaaa...sekejap giler! tp i pergi ke UIA instead tunggu..before heading to the office only i collected my IC...so in summary i applied at 10am and collected the IC by 12noon...


During nak wat collection lambat and ramai orang sudah...maybe yang apply pagi or a day before tu datang collect kan..but i kena tunggu dalam less than 10minutes..but yang best i berborak ngan mamat JPN tu ada la dalam 10minutes jgk...mesti bengkek orang after i sbb kena tunggu lama! berborak bukan main seronok ngan mamat tu...BAHAHA...

but basically what i asked that mamat :

1)   How frequent and what are the accepted reason for us to replace our current IC

  • Fizikal kad pn dh rosak
  • Cip nya rosak
  • between age 18-25 adalah wajib sbb latest IC kita time kita umur 12tahun..muka dh berubah
  • if berlaku kemalangan atau perubahan pada wajah
  • bertukar alamat
  • saja2 tu x sure la..i cakap kalau rasa muka kita dah lain as in dulu gemuk skrg kurus?? ermmm kita rosakkan je la cip IC kita tu leh kan? bahaha...tukar IC baru RM10..

2) Adakah JPN stopkan penggeluaran MyKid? He said "YES" since August sebab 

  • kurang penggunaan MyKid dalam negara..mostly nak bukak buku bank ke nak register skolah ke apa semua perlukan SURAT BERANAK
  • MyKid banyak tidak dituntut...sbb myKid ni keluar lmbt dari Surat Beranak...so biler parents dh dpt surat beranak, drg dh malas or lambat collect myKid tu...

and i was asking, kalau dah xde mykid..adakah kalau i nak naik plane nak wat pengesahan ke apa kena bawak SURAT BERANAK yang besar yang x leh dilipat tu??? he said apparently YES!! i asked jugak..kalau kita bawak salinan yang disahkan rasanya airlines accept ke? ni untuk kes travel dalam negara la...

Bayaran bagi kehilangan kad pengenalan boleh dirujuk di sini...but today was my 2nd time tp di caj RM 110 saja..adakah yang 1st dulu *i x ingat* declared sebagai penukaran kad pengenalan usia dah mencapai umur 18tahun? maybe kot...if not mesti i kena caj RM 210 tadi....

So agak berpuas ati...saya setuju kerajaan membangunkan UTC mcm ni..maybe la kecik..but memudahkan orang ramai/berdekatan...and drg bukak smpi malam k...mmg i dtg pun ada 3 org staff je kt kaunter...sorg untuk application IC, sorg untuk application other than IC contoh kematian ke apa, sorang untuk collection..kalau ramai orang mayb la lamaaa kena tunggu...tp what do u expect kan..biler banyak UTC ni, peluang pekerjaan pn makin banyak...so jangan malas bekerja ok!! jangan tarik muka biler layan kami2 ni...hehehe..

last but not least....

Yours Truly yang TEMBAM!!! hehehe
p/s : ive been told from that mamat yang IC kita ada 1 tahun warranty kalau cip xleh di baca mereka akan tukarkan secara percuma :)

Tuesday, October 22, 2013

Rehearsal for graduation

Errmmm..need to take half day off tommorow...

aishhh kena send and pick up si kecik ni esok...beria la konon ada GRADUASI padahal nanti dia buat fashion show lambai2 je...hahaha...yang 4years and above je ada buat performance..inshaAllah hubby akan balik skali after trip to KK..but subject to keje..tiket masih belum di beli...coz beside nak attend his graduation day, nak settle kan rumah...



Hopefully esok dia pya session fashion show awal habis...and i boleh lari utk buat IC....kalau i setakat nak anta and pickup at 12noon then send him to the school afterward mmg boleh je..but teacher dia cakap kalau i nak tgk pn boleh...their session will be the earliest one but mayb starts at 9am++ la tp...

and nasib la school bukak after that..so xyah la i amik full day cuti..cuti banyak tp banyak jgk nak guna lps ni...so kita save untuk di gunakan sebaiknya :)

Thursday, October 17, 2013

Senyum sampai ke telinga ^__^


sebagaimana saya happy itu...begitu la juga hati berbunga2...lama sangat hubby postpone nk balik due to keje yang menimbun..ni pn i x dlayan and hubby cakap dia hanya tenang and rilek biler dh smpi airport je..

i will take time off, sudah dpt approval dari boss..fetch farouq..then off to the airport..en suami ckp kalau nk amik, bawak la si kecik tu skali...aishhh rindu anak lebey je gaya nya ni!

p/s : teringin nak kurus n muat seluar itu semula T___T and us during our whiteroom photoshoot and u can see here di mana kami bertukar baju utk amik tema raya plk...  :D nnti kita wat photoshoot  bertiga jom yang!!!

Wednesday, October 16, 2013

Sambutan Hari Raya AidilAdha

Salam AidilAdha..

Sambutan raya kami biasanya sangat la simple...semayang raya mmg xpergi..by the time parents and adik ke surau bhampiran baru tkedek2 nak mandi *as usual*....

and mmg terpikir nak memakaikan baju melayu or jubah utk si kecik..but bila nampak his uncle *4years-old* nak pakai track bottom je..so i pn pk pakai kan kita t-shirt biasa je la..nak tgk lembu n kambing pepanas pn ha...

but unfortunately, uncle itu tak dapat join sbb anta my embah to hospital with his parents..sesak nafas that morning, so lepas smyg raya drg rushed ke hospital...whilst my parents ke surau together with my brother...me makan dl kat rumah jap..then bersiap!

SAMPAI JE SURAU..last lembu dah TUMBANG!! lembu ke-13 at 10.10am...whatsapp-ed with my opismates smua and inlaws, drg mostly cakap baru je start proses sembelih..surau ktrg tu, half of it dh dalam proses melapah and yang lain tgh tunggu lembu2 lain mmg "wallhualam' betul2... T___T

but luckily ada kambing2 yang tinggal and mmg lambat sket drg sembelih...tp xleh tgk dekat2 sbb drg buat kt pengkarangan surau je...limited space but we managed to menyelit tgh di celahan kawasan...and ada sekor kambing yang umur panjang kot, lepas sembelih dia bangun and stil munching his rumput...lepas drg rebahkan dia blk, dia berdiri balik...


Senyum happy nak tgk cow
btw..bukan senang nak suruh si kecik pose without his signature pose.."peace" sign tu...mama jgk kena eksyen pegang pinggang tak ramping ni suruh dia ikut...nasib la mengikut kata sambil tersenyum manis itu..hikss

left : tengah perati org sembelih kambing
others : perati orang melapah lembu 
si kecik pepagi xmo makan...sbb dia tekak makan nasi..apa kelas makan nasi impit and lemang with kuah kacang n rendang...nasib la lepas dah sparuh jalan melapah orang surau buat air utk orang ramai bersama kuih muih and ada nasi lemak and bihun...sempat grabbed sebungkus anda HABIS si kecik tu makan together with karipap seketul owhh and air sirap SEJUK separuh gelas...*air kt leher minum sket2 je pn*..

then biler i mencari ibunda..rupanya bahagian perempuan makan lagi best..sbb nasi lemak dia senduk sendiri..HAHAHAHA...kalau tau makan kt blkg ngan orang2 ppuan and leh tambah smua..hiksss...

Top : Brunch
Middle : Proses sembelihan + Lapahan of Kambing & Lembu
Bottom : Proses memasak di surau utk sekor lembu
owhh ya...btw, one of lembu kt situ mmg di masak di situ..menu nya Daging masak kunyit, Sup Tulang and ada tambahan kerabu kacang botol..so lepas zuhur mmg ramai la beratur makan smua... but kami xde la join, only my uncle went for jemaah zuhur and makan..and when my mom arrived home, dia membawa bungkusan tapi i xlalu makan sbb KENYANG TERAMAT...

pagi dah wat 1 round..then my aunty datang bwk laksa..pekena laksa and ulang makan nasi impit+lemang..lepas tu surrender....x larat makan menu surau..but sebelum surrender habis2an...brought along my cousins and belanja smua orang dengan....
.
.
.
.
.
.

TEXAS CHICKEN, SERI GOMBAK

lama sangat dh teringin
then malam dtg plk another aunty, i mmg xlalu makan...tido malam pn rasa nak termuntah!!! BAHAHA...and my aunty masak nasi goreng and makan la farouq sebelum tido sepinggan with his cousin disuap oleh mama....

setakat sup tulang and daging kunyit, mmg leh suruh je my mom masak...my dad n embah participated dlm korban this year...i plk x join this year..last year kami btiga joined kt melaka...kt melaka each participant dpt 2kg..but kt sini dapat 3kg..total 6KG and then dapat lagi sekilo extra drg anta dtg rumah..tp ktrg requested to have TULANG...yummy...xsabar nak makan sup tulang!!! embah pya bahagian dh contribute to anak2nya yang datang..

Alhamdulillah my cousins + anak buah *total 6org* dapat duit raya from me...lebihan duit raya aritu je pn..owhh lebihan duit raya en suami..hehehe...

End of the day with perut yang kekenyangan...ALHAMDULILLAH...

RRF & his 1 watch

Ragam si RF...

layan je biler mama suruh posing before get into the car...benda ni mmg kadang2 jadi biler i fetch him from school..hahaha..



and he is wearing watch for the 1st time..Spiderman's watch to be exact...hadiah sempena birthday schoolmate....but he is wearing it during our way back home je..lepas tu lupa sudah..mayb 1st time pakai x biasa lagi kot....aishhh tengah pening ni apa nak kasi doorgift utk schoolmates farouq jgk ni if i nak celebrate birthday dia at school...



Anak mama almost 3 years old..sudah besar!! 

p/s : both outfit top to bottom are from Mothercare

Tuesday, October 15, 2013

Selamat Hari Raya AidilAdha

Kami beraya di Gombak..

since hubby x balik..i malas nak drive ke Melaka, last year pn dh beraidiladha di sana...lagipun u know la ke selatan ni dia pya jem lain macam sket...

kepada semua yang melakukan ibadah korban..tahniah and semoga usaha kita semua diberkati olehNYA...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA to all my readers!


Monday, October 14, 2013

Green Tea Frappuccino

Sesungguhnya saya masih berpuasa...

this happended yesterday k...but before that mai nak bcrita dl apa i did last weekend..

On Saturday went to Jalan TAR + Pavi + Lot 10 with my lil boy...went to Jalan TAR for 15mins je kot..nak jmp doc and farouq plk without stroller...harusla dia mencari stroller!! aishh...malas btul jalan...

then off to Pavi mencari barang utk diriku..i biasa la if nak berjalan or holiday mesti nak cari baju baru..seluar baru mcm susah since badan x propotionate properly kan..BAHAHAHA...so at Pavi masuk few shops, but baru nak menyinggah kt F21 dah si kecik ni..."MAMA..farouq nk rice" T__T...ponat je mak nya ni kasi makan bfast pisang goreng banyak2..tuptup kul 2.15pm dah lapor....

Lps kasi makan (chicken rice kt foodcourt), so mama berpusing kejap mencari barang and lastly went to H&M..situ la kami bought 2 pieces of shirt for mama and 3 pieces kot utk farouq...and then nak kembali ke Pavi hujan renyai..and dah masuk Starbucks nak beli air..tp macam ramai orang n xtau nak order apa..so TERUS ke kereta je...hehehe..

so yesterday, lps si kecik tido petang..and setelah di google on the name of th Green Tea drinks yang si Eira Syazira slalu uploaded dalam IG tu..then went to Starbucks Drive Thru at Gombak...pergghhhhh in less than 5 mins away from home..nasib la i ni bukan penggemar coffea..kalau x msti slalu menyinggah...hiks...

ONE GREEN TEA FRAPPUCCINO pls....with a size of Grande and Whipped Cream, it cost me RM 15.90..the taste? ok la since i ni x mnum caffeine..so beside pure vanilla or pure caramel drink from Coffea Bean, mmg i jarang la mnum benda lain..and this greentea agak tidak rasa kopi at all..just pahit sket aka kelat..but ok lagi la...nyum nyum...


today ramai cuti..especially bosses xde..nak wat another trip to PAVI ni..berkenan jaket Kardashion Kollection at Dorothy Perkins..but RM 300++ ha...tgh berpikir2..Cardi that i bought from H&M pn black&white..yang jaket ni pn Black&White...mcm xbest plk sama ha....

Puasa Hari Arafah

Alhamdulillah...

setakat masa and ketika ini..saya berniat puasa hari Arafah...

Semoga kita semua mendapat keberkatan berpuasa pada hari ini...





Waktu wukuf di Malaysia adalah seperti berikut and special time untuk berdoa :
  1. Check Niat
  2. Betulkan Niat
  3. Berdoa dengan hati yang sangat IKHLAS
  4. Menangis
  5. Menyebut nama-nama Allah dan puji Allah s.w.t
  6. Berselawat pada Nabi
  7. Asingkan diri (supaya kusyuk)
  8. Jangan doa untuk dunia sahaja
  9. Doakan semua umat Islam
  10. Minta TAUBAT sebanyaknya
  11. Enjoy yourself asking from the only ONE who we should ask from...the only ONE that can make it come true..



*sumber dari Wardina Saffiyah OfficialPage

Saturday, October 12, 2013

Welcome Muhammad Umar

Visited baby umar yesterday...and today 12th of October is mama's umar birthday..must be a special gift ever la ek this year...welcoming baby umar on 1st of October...

So almost all of us (officemates) went to visit them during our lunch break on Friday...lama sket ek rehat for 2 hrs...


Welcome umar to this world yang penuh dgn cabaran and dugaan and saingan...and to the parents..congrats on ur newly born baby boy!! Enjoy the parenthood journey k! 

Kuat myusu ni xlama jadi chubby ni! Hikss..teringat kt farouq yg lahir kecik mcm ni jgk tp dia pya bambam lps tu...perrrghhhhh...hehehe

Last but not least...happy birthday husna!! And selamat berpantang!!

Friday, October 11, 2013

Raya & Merdeka celebration @ BBIM

Lambat teachers dia upload dlm FB..so lambat la i update...and leh plk i pn x tau kenapa xkuar kt timeline i...then baru perasan gmbr nya sudah di upload :) as this entry i xde nak citer lebey2 sbb xde gmbr..so here we go...

they asked me whether will join their Raya celebration or not, but i said "no"..mayb next time la kot biler farouq dh besar..next year mayb...

Looking at all photos uploaded, can see that all the kids including RF were having fun at school..farouq pn mmg tak terkecuali! banyak sungguh gmbr dia buat "peace"...kalau dh sronok at school, kenapa ALMOST every morning nangis biler mama hantar g school?? KENAPA?????

the KIDS

:)
so basically the parents kena contribute bawak any foods...so sbb tu la dlm gmbr banyak sungguh makanan ha..PELBAGAI sungguh..not sure la the kids tu happy ke idak..BAHAHAHA...ke aunties yang happy sbb dapat makan macam2 ha...but at the end, farouq siap bawak bekalan pulang ha...

tengok pn dh KENYANG! :D

and what we contributed? OPAH made chocolate cake..and sebab skali merdeka celebration, so kita kasi cucuk Malaysian Flag on top of the cake as well! and i requested opah suruh lukis ketupat! baru rasa feel RAYA kan..ahaksss....and mama pn contribute jgk k..i made Egg Sandwich, sesuai la ngan kids..kasi lebey sket mayo bagi creamy! hehehe..


and memang last time drg cakap akan wat session colouring in the morning, mengcolourMalaysian Flag...and makan2 start from noon, so that parents leh la join dtg dlm kul 11am mcm tu....

hasil...
manakah farouq? msti x participate ni! hehehe

Last but not least...farouq's bestfriends! ANAS & ADELIA...cuba kalau saja kenenkan dia ngan adelia tu..tersipu2 malu ok!! perghhhh..kecik2 dh gatai...kalau pepagi nmpk adelia, konfim x nangis...cuba kalau xnampak..T___T..and adelia pn everytime i fetch farouq msti dia laju nak salam i, bukan salam farouq..alamak farouq!! TAKKAN bertepuk sebelah tangan plk? HAHAHAHA



p/s : kena cari baju stripe for farouq utk fesyen show concert dia nnti ni..hehehe

Thursday, October 10, 2013

THREE ZERO!!

Officially THREE ZERO sudah...

welcoming 3series...

Moga dimurahkan rezeki...diberi kesihatan yang baik..menjadi anak, menantu, isteri, kakak, adik, ibu dan pekerja yang disenangi dan disayangi hiksss...

dipanjangkan usia utk tgk anak(anak2) membesar...menjadi insan yang lebih bertaqwa dan solehah dan semayang di awal waktu *skrg ni pn x smyg zohor lg di mana jam menunjukkan pukul 3.07pm*

How i celebrate my birthday today? of coz sedey sket coz hubby x dapat balik..plannya mahu pulang smlm...but esok ada staff baru under him nak masuk..so xleh la nk lari....and then plan nak balik next monday skali la raya, but then ada Head meeting on thursday..last meeting xdapat dtg, so this time xleh nak excuse..nasib xbeli tiket lagi...so as at today, plannya nak balik lepas habis meeting tu..means next thursday..so kita tgk mcmana...


  • my colleague bought slices of cakes (kiri n kanan gmbr) ...surprise betul ni!! hehehe...so schweeettt
  • my mom made it (yang tgh tu, pandan layer) specially for me..as requested..sbb ada cake lebey lps buat cheesecake yang orang tempah..tu sbb jadi kecik mcm tu je..hahahha...
  • had lunch with my colleagues at Wong Solo, Bandar Tasik Permaisuri...teringin makan ayam penyet plk..
  • and managed to capture 10.10am on 10.10..hikssss...


  • 2nd person who wished me was my mum..."bottom left"..comel kan cakap kek dah siap tp birthday gurl dah tido..
  • my colleagues, SG Gurls and BFF...yang SG Gurls si yantie n maria ni la siap kasi voice kot nyanyi2..last tu i kasi balik voice CAKAP aka JERIT "Thank You Korang" kuat2...hahaha..drg ckp nasib baik x dgr depan bos! hahahha...mmg saja je....
  • my sisters and aunties pn ada wish...as well my Father.... 
my love
Last but not least...HUBBY!!! he tried to call me before 12am last night..tp kami anak beranak sudah tido....ZZZzzzzz..tu partial je sms from him..yang censored n jiwang2 xyah la kan..and tanya plk apa wife dia nak...request melampau kan? siap ckp if nak beli, nak beli dari butik kt KL..HAHAHHA...ye la en suami dia tgh plan nk mbeli beg ni...sbb tu puan isteri keluar idea nak pow mcm tah apa2 ni jgk.. :D

Its ok yang...balik la dl k...later kita celebrate..bwk g dinner pn ok je! 

TQ All....dah tua matang...taun depan kena kasi adik kt farouq! inshaAllah....