Wednesday, December 31, 2014

Nak jadi imam!!

mama mampu captured lelaju sambil hulur HP biler drg sujud je...

Since si kecik dah boleh solat sendiri...so biler babahnya balik, prose nak solat mmg diserahkan ke babah....tapi ngan babah jadi extra sbb kena solat maghrib jgk instead isya'a je before sleep....

so i came home from work, and anak beranak stayed at home je menanti orang harvey norman untuk tiba...then i ajak kuar after i smpi rumah...

biler smpi rumah? anak dah siap mandi and pakai hensem, bapak nya tunggu i balik...so bapaknya mandi while i siap2 baju nak kuar after maghrib, so since they were ready earlier than me so depa la smyg maghrib berdua...

Babah : Ok farouq...iqamat
Farouq : membaca iqamat *sambil ditolong oleh babah"

then tu la masanya biler i dengar....

"farouq la jadi iman"..."alaaa...farouq ikut babah la"..."farouq dh besar, nak jadi imam"....

then dengar ada pujukan, mayb ada orang merajuk! HAHAHA "nanti babah baca kuat2 farouq ikut ye?"

sbb tu kalau i nak solat, nak ber imam kan farouq...i akan semayang bebetul awal2, then ajak dia later....so tugas i ala2 makmum then betulkan farouq solat je...

since babahnya mmg nak solat maghrib betul2, and nak suruh anak follow *tapi bacaan utk rukuk n sujud bukan main laju n rasanya anak x catch up pn*..but xleh gak ajar dia jadi imam kalau ada adult lelaki takut dia dh terbiasa leh jadi imam kan...

GOOD JOB farouq...nnti dah ready, jadi imam utk mama k *mmuahhhh*



Monday, December 29, 2014

#PrayforPantaiTimur #PrayforMalaysia

Semoga semua mangsa banjir diberi kekuatan pada masa musibah skrg dan juga selepas....

tak terdaya nak pikir mcmana mereka as in anak kecil, orang tua dan mereka2 yang tak berupaya...ckup ke makan, ckup ke pakai..selesa tak mereka...semua la....

my friend ada ayah yang stranded yang kena mengharung air paras dada sejauh 1km...sedeynya memikirkan....


Semoga semua selamat.....








Ya Allah, ko permudahkanlah semua urusan mereka dan jagalah keselamatan mereka.....

Kita ada banyak options utk membantu, dari segi keringat atau bantuan dari segi menderma barangan keperluan atau wang....

its ur option.....boleh pilih as dekat media sosial or even newspaper banyak sumber2 info utk kita menderma...insyaAllah semoga diberkati *amin*

TAKZIAH juga diucapkan kepada mangsa yang meninggal dunia



p/s : blog akan berehat sebentar, kalau rajin kita wat draft then leh auto publish kan...as well my instagram...banyak even happended with my lil family and Big Family....specially of coz aktivity with the lil boy....but later la ye...saya menghormati mangsa2 smua....but i will share on BBIM 2015 fees yang pending dari aritu....

saya tidak aktif tak bermaksud saya kondem those yang shared their happy moments bercuti or makan best2...everyone ada cara nak tunjukkan drg care bukan? dengan post2 happy moments di media sosial bukan bermakna anda tidak kisah bukan? kan? 

tetiba biler baca post dianaishak di FB...ada orang kondem those yang upload gmbr2 gembira, aishhhh xbaik btul keyboard warrior ni...mana anda tau dia x menderma? takkan semua tu nak post? but as what they said..sebab tu ada hashtag?? #THROWBACK


p/s/s : #PRAYFORQZ8501 as well....

Wednesday, December 24, 2014

Thursday, December 18, 2014

5th Anniversary

Happy 5th Anniversary yang.......




semoga perkahwinan kita bahagia...xpe je PJJ ni..ada orang happy husband duduk sekali, ada orang ok je husband sekali sekala pergi outstation *dapat isteri rilek sket* hehehe...ada orang xboleh husband jauh lama2...

lain orang lain ragam kan yang? tapi dh 5 tahun ni...erm....udah2 la tu..meh bawak2 kami migrate skali kalau nak keje oversea *wink*


Apa plan awak ek? xnak kasi idea...pk sendiri kasi suprise kat wifey k *wink*

Wednesday, December 17, 2014

BBIM : 4th Quarter Progress Report Day

For this year...sekali ni je sempat pergi Progress Report Day BBIM for year 2014..yang lain semua ada hal n x bkesempatan...

with aunty mira ni pn only for current quarter je ngan dia..previously ngan aunty izan...so biasa la si kecik ni awal2 mmg xmo la ngan aunty baru kan...


muka sedey xmo bgambar ngan aunty...terpaksa suruh kyong dina interframe :D

Since on that saturday cousin2 nya farouq ada kat rumah..so i ajak la drg ikut sama...terpaksa la datang ngan suar yang pendek aka sexy itu...hehehe...unplanned pn nak ajak drg...

So basically ada few things yang i get to know in details and need to improve him dengan mengajar at home :

  • Membaca masih dalam proses
      This one memang mama kena FOKUS giler next year....masalahnya mama ni x reti sket nak mengajor PHONICS! uwaaaaa....

  • Masih kurang mengenal nombor selepas angka 10
         Rasanya mama bersalah BESAR dalam hal ni....coz si kecik ni boleh mengira in both languages until 100, so mama ingat leh ke next stage iaitu mengira....rupanya belum tahap ADDITION lagi kt sekolah...masih mengenal nombor...advance plk mama ni! so lepas ni...kita kena kenal no dulu k...ada la something to do ni..tapi nanti next year ok!

  • Minat Belajar
       Aunty mentioned yang farouq biler xde apa...akan mntk kertas or buku nak tulis..duduk la sbelah auntie tu sambil menulis....so drg pn tanya la "puan ada mengajar farouq ke kat rumah?"....rasanya as a parent, mmg kita xleh lepas tangan kan...


tgk mama semangat...nak jgk si kecik pandai mengira...
xde buku latihan? kita wat sendiri la hehehe

  • Islamic

        Solat masih ikut mood..tapi lately farouq joined almost session solat di sekolah...rasanya berkat i suruh dia solat di rumah before sleep itu...


Next year dh masuk 5 tahun! mama kena extra rajin...mama kena put an effort lebey sket lagi2 dr segi bacaan....go go go!


Monday, December 8, 2014

RF and his own Bedroom

Alhamdulillah anak teruna i dah tido sendiri specially biler berada at our own sweet home...kalau balik umah opah mmg tido 1 katil je la..

semasa proses memasang wallpaper utk rumah, untuk rumah kecik tu pn mcm2 pattern yang masuk...each blek mmg wallpaper yang lain2 (3 bilik) sbb bilek stor dh penuh ngan built-in almari...belum citer ngan wallpaper kt hall aka luar bilik...

OK utk farouq mmg kami dh plan...since rumah sendiri leh la plan kan...so mmg dh decide nak buat satu bilik utk si anak teruna ni...so memilih la wallpaper yang sesuai...jenuh jgk nak memilih..biler dh pilih asyik tukar2 je position as mana nak jadi atas mana nak jadi bahagian bawah...sbb ni jenis wallpaper yang ada border and leh lain2 part atas and bawah....

so we chose la cars theme ni...anak jantan kan! siap rekod kan lagi biler 1st time dia masuk bilik dia siap and sekali ngan katil tapi without bedsheet and daun as deco tu :D biler dia bukak pintu?? excited tergamam tapi malu sbb time tu ada his uncle kecik sekali...hehe..cover line la tu ek

sbb one of criteria utk pujuk anak tido bilik sendiri? harusla bilik itu sendiri ada mood yang sesuai ngan jiwa kanak-kanak itu...TQ hubby melayan karenah isteri...sbb semua benda buat sekali jalan di kala masuk rumah 1st time..ye la bukan slow2 kan or by stages kan..hehehe


gambar setiap sudut...btw nnti i amik elok2 as gmbr i posing tu sbnrnya ada wardrobe sikecik...
semua adalah barangan dari IKEA kecuali wallpaper and study table and toys *obviously*

so last weekend mmg dia good boy...siap cakap "farouq good boy, farouq bangun mama takde tapi farouq x nangis pn"

since i wrote this post last friday tapi xsmpt habis...so my last weekend utk above statement adalah on 29&30 november...

y??

sbb last weekend on 6th and 7th December bermula anakanda saya tido dalam bilik sorang2....

kenapa??

alkisahnya proses mengajar dia untuk sendiri tu mmg sentiasa diserapkan....

biler dia nak minum susu? i suruh dia baring dalam bilik and atas katil dia...jangan depan tv..utk orang rumah xde tangga2 ni senang la kot kan...

sentiasa ingatkan bilik dia! i selalu bertanya setiap bilik tu..mana bilik farouq? mana bilik mama n mana bilik babah? skarang dia selalu ingat mama n babah ada bilik asing2...heheheh

teman kan! permulaan adalah meneman dia...bermula tido atas katil yang sama *sakit badan sbb katil pendek* and kemudian biar dia tido sorg atas katil and either mama or babah yang temankan later baring atas carpet plk...benda ni yang susah..sbb lastly kadg2 ermmm selalunya LAST2 tertido sampai subuh!! HAHAHAHA....sbb dulu lama benor proses dia nak tido...skrg je skejap...mama xsempat lelap dia dh tido...

TEGAS! bab ni mayb ramai fail or malas....si kecik ni biler masa kami train dia, dia akan terbangun di tengah2 malam...bukan mintak susu..tapi akan mencari orang2 sekeliling..kalau tido sekatil, mayb dia akan berpusing and beralaskan bontot or lengan i later...tapi ada hari2 awal yang dia nangis then akan jalan ke bilik kami, babah amik then TIDOkan atas katil je skali....me of coz la marah later kan..then i agkt dia masukkn dalam blek dia balik..then teman trus tido smpi esok pagi *majuk ngan hubby sbb malas layan farouq*

Enviroment.. antara sbb yang mungkin kasi dia leh semangat...semua la i buat yang sesuai ngan jiwa raga dia...yang pending xbuat lagi adalah wall track yang sudah di beli itu...

PUJI/REWARD setiap kali dia bangun tido selalu i akan puji.."wahhh farouq tido sndr la...mama teman sekejap je kan?"

alkisah mcmana tido sndrn di bilik tu terjadi...at 1st i ingat dia kepenatan, tp selalu kepenatan pn dia akan tertido kat sofa then i angkut dia...sbb nya lepas ptg kami tawaf IOI city mall tu...before sleep lepas siap solat and mengaji *mcm biasa akan sedey biler kena ngaji sbb kena ulang banyak kali sbb xingat jer*..so i was telling him "farouq good boy kan? tido sndr ye? mama off the light then mama go to mama's room ye" and dia ngan senang hati je "OK mama" then in 5 mins i check? dia dh tido lenanyaaaa...

biler bangun semalam? "MAMA...farouq good boy..farouq tido sendiri and farouq TAK NANGIS pn biler farouq bangun mama takde"....so mama pn "WAHHHH good boy nya..meh kiss and hug mama!!!"

so malam smlm kejadian yang sama...i pesan suruh tido sendiri...tup2 dia mmg ok..tutup lampu n tutup half pintu...in 5 mins dia dh tido....

TQ anak...proses utk awak semua mcm mudah je...since dr wean off susu...mmg la struggle tapi in 2 weeks time dh OK sama macam diaperless and bottleless...

Wednesday, December 3, 2014

RF and Iqra'

Last night (02/12/2014) 1st time i mengajar farouq mengaji...Iqra' dah beli lama betul....selalu dok tekankan writing and math kan...biler i update pasal his progress in this and this posts...baru mcm terdetik pasal bacaan jawi dia...

So smlm la bermulanya....dia buat homework while i was cooking...and ingatkan i nak proceed ngan mengaji before makan..tp sbb mama terleka ngan hp, so siap masak dh lambat...si kecik dh siapkan 2pages of writing dia ha...so xjadi ngaji and trus la makan...masa menunjukkan pukul 8.45pm lebey kurang la...

so ingatkan lps makan nak sambung ngaji...tp memikirkan i akan tinggalkan rumah serdang pagi esoknya, so dapur kena kemas bebetul...so i suruh dia layan tv while i berkemas...then biler mama dah siap, trus siapkan dia pakai sleepwear and solat dl....

Biler si kecik ready nak solat, i was like..."nanti lepas solat kita ngaji ek farouq" dia muka harus la happy...bling bling ha mata mcm rasa benda tu menarik bebenor..sambil mulut menyanyi "alif ba ta sa jim ha ho..."

then mama reply.."tu farouq baca je tau...ni farouq kena mengenal huruf2 jawi yang farouq nyanyi tu"...still  masih menunjukkan minat yang sangat membara.....

so while si kecik solat *alhamdulillah skrg dh xyah teman2 sgt si kecik solat...just kena monitor everytime after sujud ke-2"..so i prepare la benda2 nak stat mengaji...while mama dh whatsapp-ed geng2 opis tanya kalau ajar ngaji iqra' atau muqaddam kena ada air sembahyang and wudhu' ke....

Top left : mulakan dgn iqra' pink itu...iqra 1
and xde rehal kita pakai meja laptop we bought from ikea itu

HOW was it?


ermmm....mama mmg cepat marah ke apa...1st time anak baru nk mengenal expectation tinggi bebenor ha...sbb aunty kt school ckp dh stat mengenal jawi...so baru iqra' 2pages dgn max ada 3 hurf..AA BA TA...asyik marah2 je sbb br baca dh lupa...after like 20kali ulang..nmpk dh dia makin ingat...

"Farouq!!! kan baru baca ni td...takkan dh lupa?? farouq xnak jadi pandai ye?" - mama

"Farouq nak pandai...farouq tak ingat...farouq penat...." - farouq

ye la jam menunjukkan almost pukul 11mlm...selalu lps solat mmg lompat naik katil and baca2 doa n tido...ttiba ada aktiviti baru plk....harap2 dia xnangis lps ni biler mama ajak ngaji....tapi lps dia dh leh baca dgn lancar *even 3 huruf* trus mama kasi kata2 semangat...

"pandai farouq...haaa kan senang je kan? hi-5!!"

so dia pn memberi hi-5 sambil tersengih2 and peluk2 mama....

ok farouq mari kita belajar lagi....and mama pls jangan garang sgt LOL

update :
ingatkan anak ku trauma ke...and smlm (03/12/2014) biler dia ready utk solat then dia cakap "after solat kita baca alif ba ta dulu ye mama?" and mama pn reply "alaaaa mama lupa bawak iqra' farouq la...nnti mama beli baru tinggal rumah opah then kita ngaji k"....

Tuesday, December 2, 2014

ermmm Top 5 Courses in Malaysia

I saw my colleague commented on one article in FB...so harus la keluar di timeline..

The listing for top 5 courses as below from this article but kesahihan xtau la..and on what basis pn xtau la :
  1. Manufacturing with Management Engineering
  2. Actuarial & Financial Mathematics
  3. Nursing *erm bukan medic ke?
  4. Electrical & Electronics Engineering
  5. Law

but utk di highlight adalah point #2 and #4...nampaknya course puan isteri lagi susah dari en suami LOL...sbb tu farouq kecik2 dh kena stress ngan mama belajar/pandai math dari  membaca..HAHAHA...kena serapkan minat terhadap matematik tu..

as per what written in that article

 "It is a combination of science and art that are very demanding math-wise"....

ye kot....susah ok....uwaaaa....soalan berkaitan angka tp cerita tu mmg bukan direct mcm belajar statistic or calculus tu...tu subject 1st year je ok...siap i pernah la perli hubby, statistic awak blaja utk engineering tu BASIC statistic ktrg...siap zaman study di uni i ajar la sket hubby ha...*tah awk ingat ke idok*

sebenarnya habis matriks i nak apply CHEMICAL ENGINEERING..nak jadi engineer konon, tp xmo la more into fizik....then ada minah sorang tu amik sains kimia nun di UTM..konon nak sama2 basis la...ingat x ahkon? but masa nak isi form UPU di zaman matriks, i ltk ACTUARIAL SCIENCE as 1st option and CHEMICAL ENGINEERING as 2nd option....

setelah

setelah

diadvise oleh future husband and futur Father in law *now of course my husband and FIL*...drg pesan yang course tu bagus i.e. chemical engineering BUT kt msia x bkembang sangat....i siap berangan nk jadi PAKAR FORENSIC hokeyyy.... LOL

then dengan blur xtau apa nak dipilih..my sis yang study statistic *she is now cikgu add-math* advise me amik actuarial science  and tanpa tahu apa2 i p la apply as 1st choice..lps dah apply kawan i yang jugak tgh amik dip statistic dok cakap..."aku rasa kt UiTM course actuarial science yang paling susah!"

Hoi...nangis kot lepas ngadu kt BF *hubby* tu sbb takut dapat...HAHAHA..drama queen sungguh ngada2..

and kenapa leh nak apply chemical engineering....sbb di zaman matriks, i adalah top student kimia...*wink* tu pn blaja sambil baring...bebudak dorm rmi xpuas ati...so rasa kimia itu subjek yang menarik...tertarik and sgt challenging je....

di zaman matriks both me and hubby dapat award top student, padahal me SPM dapat 3As je pn *malas belajar sbb bercinta je lebey*...tp core subjects la, Math Mod, Add Math & KIMIA...pelik sungguh bm agama sejarah tu xdpt A, BI ngan BM sama grade..BI tu paham la, tp BM tu...kihkihkih..and kt matriks pn blaja core subjects je...*segan ok biler kt matriks mostly yg masuk adalah bebudak MRSM or bebudak boarding school...straight As or at least 6As ok..yours truly mmg rasa kecik n paling bodoh je...
  • Kimia *top student adalah SAYA*
  • Math *my dormmate*
  • Sc Comp *my dormmate*
  • Fizik *top student adalah SUAMI saya* :D

enough membebel pasal tu...yang i nak bgtau...actuarial science susah! HAHAHA..and nak tau anda berjaya harus la PASS profesional paper yang berlambak...and dah lepas smua anda akan digelar ACTUARY....setelah few attemps amik papers xlepas..decided utk tidak pursue ke arah tu...and masih bekerja di ACTUARIAL DEPARTMENT but not core to actuarial pya scope...kalau core actuarial adalah valuation and pricing...

tapi memerlukan kami yang konon2 terer calculation ni utk support company dari segi operation,..my unit adalah dari segi system and retakaful borderaux...di mana most of the time?? mengadap EXCEL!!! jarang sket la kt dept ni mengadap word, kalau tak excel mesti mengadap internet ada la kot LOL *yours truly ni tgh ngadap tenet la ni*....and dept kami out of 20++ orang ni..hanya ada sorang je clerk..utk membantu big boss and dept pya keperluan...

owhh lagi satu sbb kenapa saya suka math? sbb parents saya anta saya *sek men ke ren tah* malam2 tuisyen math yang dikenali sbg SAKAMOTO ala2 KUMON yang glemer skrg ni la...tp kumon mcm focus byk benda kan? bukan math je kan? teringin nak enroll farouq...tgk mcmana progress taun dpn...

ok enough membebel...kihkihkih...utk farouq...xkisah la nak jadi apa..tp kalau bley mama nak awak further study yang profesional tp keje di opis? xyah travel keje luar...jadi CFA ke...ACCA ke...Actuary pn xpe...*angan2*...awk tu skrg nak jadi pilot, tp jadi pilot akan tggl mama jauh2 n lama2...ermmmmmm....

ok..lari tajuk...enough membebel sbb stress boss suruh wat study yang x sudah2...keje yang dah missed deadline xdpt buat sbb boss yang lps kasi satu dia suka suruh extend study tu...xpe boss...nasib baik la saya dapat ilmu excel sambil explore2 tu *another formula excel utk buat summary and pivotchart*..sbnrnya i rasa jadi boss mcm ni kot la...lagi2 kalau suruh wat study, we won't know what to expect until we get our 1st output...saya tidak kutuk anda boss...*susah nnti orang baca ingat smua benda la bad-mouthing* tp stress je..hehehe..tkt gak next week ada meeting awak sound keje missed deadline xsiap2! KAHKAHKAH

k bye....nak solat then ngadap excel!



Monday, December 1, 2014

Longest journey

Bukit Serdang -- KL -- Sentul

Our 1st day traveled to work(me) & school(rf) from rumah serdang...pernah je gerak dari rumah serdang tp ketika ada husband, sbb tugas anta anak adalah tugas babah lepas anta mama g opis.

since sudah school holiday, traffic agak lancar...left house almost 7.30am and arrived at the office at 8.00am...big achievement!! *clap clap*

then g touch card n anta handbag then meneruskan perjalanan hantar sikecik..plannya nak kuar rumah kul 7pg sbb nak straight ke sentul...sbb lambat kena la sggh opis touch card kejap...hehehe...

wait and see how the journey back to rumah serdang....coz perjalanan lagi mencabar. 

KL -- Sentul -- KL -- Serdang

sbb dengarnya ke arah selatan truk sket jem..jumaat mmg terrible giler...

sebab selalu kalau kt rumah serdang farouq kena buat homework, smlm dah sound mama dia awal2, "mama, farouq xnak belajar ye..farouq nak main je.."...ok anak...mama kasi can la...


p/s : baru perasan dah beli iqra' lama...benda yang xpernah i test n tgk kecekapan rf adalah samada dia kenal ke x bahasa jawi ni....time to explore! 

p/s/s : my story dalam blog ni bukan untuk disampai2 or diberitahu updates kepada yang lain...dah baca senyap2 je...xpayah nak disampai2 utk memberitahu perkembangan kami or mcm biasa utk dikutuk2....


Friday, November 28, 2014

RF : Dental Treatment

Like his other elder cousins, so he had the same tooth problem...kihkihkih..keturunan kah kita?

biasa la budak kan..always known with gigi berlubang..i mmg kurang kasi sweets and chocolates..but i notice kt BBIM especially yang full day kids, petang i amik tangan dia penuh sweets...or mulut comot baru makan ceklat...bukan selalu tapi pernah la...how frequent i x tau...

gigi depan dia started kekuningan and baru la i KELAM KELIBUT nak stat berus gigi dia...yesss i started make it as routine agak lambat..those anak yang gigi mmg kurang bermasalah even jarang berus gigi mmg best la...even gosok gigi skali tu..u know who u are *wink* *i know u read this* *wink*

I started keep talking about seeing dentist...plan bring him to visit a dentist...ajar bukak mulut for more than a month..coz ttiba i nmpk gigi geraham dia dh berlubang....apparently something happened to my front teeth!!! dah di tampal and after 2 weeks kena tampal lagi skali...

since i nak visit dentist, so i plan nak bawak si kecik....so he was sitting behind me sambil tangan pegang tangan mama...then bangun2 bdiri kt bahagian kepala nak tgk apa jadi kt mama sbb air melimpah2 kuar dari mulu n macam bunyi n mesin masuk dlm mulut...

MACAM BERANI dh...sbelum pergi klinik i dh ckp nak reward dia something kalau behave..nk bribe ngan icecream....tp harusla ada tangisan, berjaya jugak buat tampalan..but doctor cakap gigi geraham atas pn dh ada yang sket yang berlubang...

enough with 1 tampalan, next time kita tampal lagi k farouq!....a week before that pn i terbaca kt doktorbudak artikel pasal tampalan gigi bongsu....mmg about time kot and dapat plk mcm ala2 semangat lepas baca that artikel...

good boy!! jom jmp dentist lagi!


Tuesday, November 25, 2014

RF is 4 : Current progress PartII

dh lapuk ddk dalam draft since last week...bz sket ngan i xsihat n yesterday frq plk xsihat since weekend....

sebelum mama terlupa and this blog boleh dikatakan as my diary to track on his progress...so dont think i nak berlagak ke apa k...people nowadays kalau dh negative thinker tu akan pk negative jeeee.....

so beside this entry...


  • SOLAT 


anakanda boleh solat tanpa tangisan...tanpa rasa paksaan...tanpa kesedihan...tanpa bacaan tersedu2 hehehe..si kecik ni ala2 drama king kot..

last 2 weeks biler di suruh dia akan naik..amik wuduk with guidance sbb lupa lagi mana dulu, and mama tolong2 guide nak sapu air kt muka mcmana...tangan kena smpi siku smua....then mama dah bentang sejadah? mula la tangisan, menangis sbb mama xsmyg skali...mama just ddk tepi and memantau bacaan and guide him as in betulkn tangan, ingatkan sentiasa pandang sejadah sbb asyik dok pandang kiri kanan atas bawah and pndg mama tkt sangat mama hilang...

so this happened for almost 2 weeks, until yesterday(last tuesday since this post terperap dalam draft)...naik atas setelah few times i panggil... naik atas n i guided him amik wuduk...and mulakan solat TANPA tangisan and sedu-seduan...and smgt baca niat tp niat solat asar..mama betulkn jadi isya' and there you go...

he performed solat 4 rakaat dengan smua bacaaan...tahiyat awal je i kena ingatkan dia suruh stop and bangun...and i kena bgtau setiap kali lps rukuk ke 2 samaada bangun or tahiyat awal or tahiyat akhir....

Bacaan smua Alhamdulillah dah pandai...yang klaka part dari bacaan dua sujud nak ke rukuk...kita "Allahuakbar" and trus sujud..tp dia akan angkat tangan ala2 takbir br sujud...

after selesai solat pn ada bacaan zikir sket and i suruh dia baca ayat Kursi as well...

rasa sangat lega...sbb beban yang dah ditransfer ke school dia nampak hasilnya...earlier this year biler i ajak solat dia akan cakap "SOLAT KAT SCHOOL JE"....biler i citer kt aunty mmg ada few students mcm tu...but a LOT of improvement...tp i xsolat skali, slalunya dl i solat dl sndr then ajak dia solat sekali and dia jadi imam...masing2 baca kuat2..mama bertelekung kepanasan nak habiskn 4 rakaat...LOL

GOOD JOB Farouq....

update :

last thursday n friday plk another achievement, selalunya before tido dia akan pergi toilet shishi then brush teeth...but biler i tanya, "jom tido farouq..before tido buat apa"..then jawapan dia? "SOLAT"... :D

biler ada orang xskolah or over weekend biler ajak solat dia akan cakap, "eh kan cuti mama *skolah closed*..mana solat la" ..nasib baik dipujuk2 lembut nak jgk solat even once a day iaitu before sleep


  • STROLLERless


ha yang ni mmg lama prosesnya...penat pujuk dia jalan xyah pakai stroller.."nanti farouq penat"...lastly on his birthday was 1st time without stroller yang paling LAMA!! tu pn ada kejadian keluar2 je kereta...stroller mmg ada dalam bonet, dia ngan baru bgn tido dh ddk atas jalan (parking area) cakap2 nk stroller....pujuk2 and alhamdulillah behaved well...

I still remember our trip to aussie..dah la masih berbotol susu...mmg stroller xdapat dipisahkan..tp kalau travel mcm tu mmg rasa best kot kalau bstroller...yang xbest biler nak masuk tram smua sbb x stroller frenly...but luckily me and hubby tabah and x merungut...hehehe....

aritu i tanya kenapa kita g ostolia farouq ddk dalam stroller? jawapan dia lucu bangat haaa...."sbb nanti kita penat...and sejuk2..kita ddk ada plastik kan kan? so kita x sejuk la.."

PANDAInyaaaaaa


Tuesday, November 18, 2014

PMP Exam

Good Luck hubby!!

seriously mcam berdebar nak amik big exam macam SPM plk rasanya....

result keluar on the spot...

klakanya hubby was like

"yang nanti ktrg exam sebelah Sheraton Hotel"

and me replied?

"ermm same place je kalau ktrg nak amik exam professional yang computer based"

so now dh 2.10pm...exam just started...

i gatal p jawab soalan2 tu...ermmmm susah kot...memang la soalan macamana u nak handle a project..tak baca mcm xreti nak jawab sbb soalan smua mcm logik...hubby plk x leh concentrate membaca n buat latih tubi *ha mcm nk SPM sgt termnya* sgt sbb keje kt site banyak....orang keep on calling him...xpe yang, tu pn cabaran nak jadi boss apa LOL blum lagi wife yang pn nyibuk2 ni...hehehe...


GOOD LUCK again yang....

Monday, November 10, 2014

Family Trip @ Avani Sepang Goldcoast Resort

We stayed at Avani Sepang for 3D2N...from 10th-12th October...

ya on yours truly birthday anniversary...hehehe...bersama2 in-laws except for hubby...hubby was in KL but cant make it since bz with his PMP training...they chose the date coz 10th of October declared as Public Holiday in Melaka...so alang2 mereka xyah amik cuti...and hubby agreed utk join..last minit hubby being chosen to join the PMP training....*blaja sungguh2 hubby...kalau lepas exam dh senang nk jadi Project Manager* hiks

But since it was my birthday, i also took an annual leave..sent si kecik to school then merayau sorang2 makan breakfast at TheRedBeanBag then went to a saloon....potong rambut basuh rambut and buat treatment....banyak sangat gugur ha rmbt ni..rasa makin nipis je rambut..and i arrived in Sepang around 7pm...

We booked 2 family villas..each family villa has 2 beds so kami mcm biasa asingkan 1 villa for boys and 1 villa for girls...i stayed with farouq and the yougest SIL...

cantik kan?
i took this when i just arrived there

since we just booked the room...they decided to add dine-in breakfast on our 2nd day then on sunday my biras belikan nasi lemak and my SIL made tuna sandwiches...

how was the menu for breakfast? ermmm ok la...1st time i jumpa ada serve pizza...pizza yang dimasak dalam bekas kayu tu...ala2 traditional gitu...mcam biasa ada fresh juices, yogurt and common menus that we can found in other hotels...hehehe...yang pasti?? KENYANG!!!




since i sampai dh senja...so laut pn dh pasang...the next day around 10am, the tide is low...rasa macam nak turun nak main2 pasir kt bawah tu...ok melampau sangat..but sbnrnya ada tangga yang leh bawak kita ke bawah hokey...berani ke idok je..nasib sbb xde suami, kalau ada i ajak suami turun n posing kot! :D

Top : Air Pasang
Bottom : Air Surut

not many activities can be done...but compared with normal hotels but still best!, part yang paling best harus la cycling...hari2 cycling and paling best ada mencari and merembat beskal dpn blek orang....di sana kaedah nya beskal not belong to anyone, as long u found it and you can grab it...kecut jgk la amik beskal dpn bilek orang sbb takut TETIBA dia bukak pintu! HAHAHA....

so mostly what we did adalah tidak menutup pintu..ada sekali i smpt jenguk luar, and nmpak blek depan tgh borak2 gaya tunjuk2 nak amik beskal ktrg...so biler bukak pintu so xde la cubaan untuk merembat beskal kami...

basikal mmg banyak...tp basikal with child-seat tu agak limited...ada banyak yang seat utk ddk cycling tu rosak..condition xbrapa bagus...so kekadang ada one-time kami bawak masuk dalam villa eventho mentioned there xleh smpn beskal dlm villa/room....

the happy us!

and ada jgk aktiviti pantai..but on 2nd day, by 10am air dh surut...so when we arrived at their private beach, activity kayak terpaksa ditangguhkan and sbb ada team building di situ..volleyball area and apa tah satu sport tu smua conquered by them!

so kids hanya buat sand castle....mama memang dah lama nk ajak farouq main pasir nak bawak g pantai..so before we went to sepang, and mama di area publika, memang sungguh2 mencari perkakas untuk buat sand castle..jmp la 1 shop yang jual brand "HAPE"...

before we left on 3rd day, by noon alhamdulillah air xbrapa surut and in-laws ada yang sempat berkayak..since i kena bz siapkan anak lepas mandi pool n packing nak balik...xsmpt la join!




the happy kids *cousins*

they were having fun watching cartoon after breakfast....thats how the living hall looks like from one side of the family villa...

We had our dinner at the nearest kedai seafood..kan bagan lalang di kenali dengan kedai2 seafood jgk kan...recommended to try...

Bayu Malam Restaurant
Wak Lan Ikan Bakar & Seafood
Open Daily from 5.30pm to 1am
Acol : 017-6199160 / Eja : 017-6394676

We ordered 1 day earlier without any downpayment...sampai2 makanan sudah ready untuk di hidang...but unfortunately tomyam kami TAK sampai2 and kami cancel kemudiannya...the menu was not that bad except sweet sour dia yang mcm xbrapa manis mcam masak sambal je...menu lain macam sotong & udang goreng tepung...sayur2 and ikan pari&terubuk bakar were awesome...cili cicah pn sedap!




after that we had a cake cutting for october babies...of coz la termasuk hubby kan..but its ok hubby! we *me&rf* do understand ur workload...

Kids were also happy dapat berendam di INFINITY POOL...sorry mama lupa bawak pelampung and tq sarah kasi farouq pinjam and tq farouq sbb cooperate utk take turn utk guna pelampung tu...owhh yeahh tq to his pak uda yang menjaga farouq di dalam pool....




while sarah di jaga oleh babahnya and farouq oleh pak uda nya, so me and SILs took a chance buat lawatan cycling ke arah jauh dari lobi and not kt setiap trunk tu je..

then we reached at their AVANI KIDS CLUB...dah la bebudak kt dalam pool and jam dah 10am, me and SIL then rush balik nk suruh drg naik pool n siap2, and lucky us both of kids dh kuar pool and that berbaju siap..so we took them straightaway to the club...

of coz free but kalau nak buat activities like coloring or painting adalah berbayar depends on the sizes..




the happy kids even managed to spend time for about 30mins...then pulang laju2 n nak ready nak checkout..nasib baik i dah kemas lepas subuh hehe...


happy RF

Top : Happy RF
Bottom : Buggy Ride, on our way to have our dinner and us ronda avani!

during checkout adalah a bit disaster...waiting for buggy to arrive more than 30mins after few calls keep asking them on the delay...jauh kot nak berjalan plus nak bawak beg..mmg buggy je solution!

and parking pn masalah di sana....i masuk valet parking yang berharga RM20 and everytime we wanted to use the car another charge is applicable which will cost RM10 per service. but since we went out during dinner and walking distance je *15mins of walking* so mmg kereta tak berusik la....

last but not least...the family photos!!



TQ avani and tq SIL for your arrangement and of coz tq all for the trip...

Korean Food @ Dubu-Dubu, Nu Sentral

My 1st time makan korean food...

Excited to try their Bibimbap but frustation melanda sbb telur di atasnya garing..shouldn't it cair n kacau together2 with nasi and segala bahan2 di atasnya? 

Apa pun i like!! My friends tried their Honey Garlic Rice, beef and chicken...pn boleh la sedap jgk...as well ramyeon pn ok mcm makan maggi hehe

Sorry xnmpk my Bibimbap

This is my Bibimbap!


I mampu habiskan 3/4 of the rice! banyak ok memandangkan bowl dia adalah besar...tp sos tu xdela tuang smua...kacau2 smua sayur tp sos tu tuang sket2 sbb tkt xleh masuk sgt...


Boley try makan kt Bulgogi la lepas ni!! Yeaaa..hubby nk teman x? Jom jom...

Thursday, November 6, 2014

Pizza @ Home

Pizza @ Home using all instant ingredients je smua! hehehe...


beli 2 type of sauces ended up pakai progo je..sbb yang tomato paste tu org kt bakery cakap kena masak sket..campur bawang air smua baru lagi sedap..ermm nnti kot leh try!

on 1st night i buat gunakan dough yang nipis tp rupanya xsedap sbb dia jadi keras mcm biskut...

adakah sbb sauce dia sket?

1st day

so on 2nd day, i tried 2 version..guna thin dough tp sauce dia banyak n normal dough buat extra pepperoni..

so basically, yang normal dough tu sedap...lembut je..

 left : byk tau pepperoni tu..di bawah cheese and di atas cheese...
right : i pakai sauce spaghetti dh siap masak...xsedap! kahkahkah


I bought 500gm pepperoni from bakery in Seri Kembangan...kedai berhampiran dengan petronas and kilang beryl's. RM 14 for both chicken & beef pepperoni...i perasan ada lagi satu brand tp agak mahal sket...

si kecik favourite kot aritu makan pizza..asyik nak makan tu je smpi x pandang nasi...and last week biler i balik serdang, suruh mama masak pizza...mama tak buat sbb tgk2 cheese dh bkulat T___T

ok la nnti kita buat lagi k....n mayb leh beli wrap and buat pepperoni wrap ke biler ada salad and mayo..yummy yummy!


Wednesday, November 5, 2014

RF is 4 : Current progress

Alhamdulillah....for me SANGAT BANYAK achievements dia lately


  • DIAPERless

Potty trained him as i mentioned in these posts...here and here and here..successfully potty trained my lil boy in 2 weeks..

If ke mana2 macam shopping mall ke apa..as usual la kena keep on reminding him...tapi biler tanya mmg xmo memanjang..tp tgk dari gaya minum air sbelum tu rasa mcm xmungkin xmo...tapi biler bawak g toilet? banyak plk kencingnya...jangan ditahan2 ok farouq...jangan biler mama bz la time tu ajak g toilet...hehehe

p/s : mayb i started a bit too late...sbb mama malas...yes ada budak before 3 pn dh xpakai pampers..

  • Makan Sendiri

Sudah rajin makan sendiri....iyerrr baru rajin ha...kalau x jenuh menyuap..jenuh la sampai kering tangan tunggu mamat ni datang utk next suapan...belum ditambah sakit tekak menjerit suruh dia datang and rasanya jiran2 pn dgr...ok exaggerate sgt..xde la smpi sakit tekak hehehe...mama acah2 nk g dapur basuh tangan malas layan, mula la dgr cakap....

  • BOTOLless
Its been a week...si kecik xmnum susu dalam botol...started last tuesday (29/10/2014)..time dia makan2 sndr di baby chair, tetiba out of no where 

RF : Mama..farouq nak jadi pilot
Mama : Pilot buat apa?
RF : Pilot bawak airplane la
Mama : Nak jadi pilot xleh minum susu dalam botol...

Kronologi

Selasa
So that night dia dh stat minum susu dalam gelas before sleep...terkebil2 smpi juling la matanya

Rabu
Pagi dalam kereta masih berbotol...dh pesan kt school kena mntk aunty buatkn susu dalam gelas..biler tanya yeaaaa mnum dalam gelas...at night minum dalam gelas smbl main2 n smpi tertumpah atas carpet blek..memang saja kasi mama marah je...huhu

Khamis
Minum pagi dh buat dalam gelas before g school...penat tunggu dia perabiskan..at school mnum dalam gelas..aunty ckp dah bancuh dalam botol but dia suruh masukkn dalam gelas..malam dia xmo minum susu dah

Jumaat
Ponteng sekolah sbb nak celebrate birthday...xminum susu langsung!! offer susu, biler tanya pn ckp xnak..mama kasi susu dutch lady kids je..

Sabtu & Ahad : 
tak minum susu langsung but mama offer air susu kotak and plain yogurt

Isnin
Pagi xmo minum before school...at school minum dalam gelas and at night takmo minum susu..i pujuk malam tadi cakap, ok farouq mnum susu before g school after this and jgn minum kt school k...malu la friends smua nmpk...

Selasa :
Minum susu before school..siap pesan taknak habiskan and yes mmg dia tinggalkan sket je lagi...and kita tunggu nanti i update apa citer kt skolah..but i dh pesan ckp kt aunty suruh tanya dulu dia nak susu ke tak...

1st night

  • LEARNING

WRITING? Alhamdulillah dah pandai menulis...most of alphabets dh leh tulis tanpa di ajar...skrg ni dh 2 weekend lepak serdang, and everyday kena tulis...so setiap hari akan buat 2 pages..mama memang ada masa garang bak singa..sbb dia akan hilang fokus..akan main akan koyakkn buku..akan padam2 akan conteng2...so ada one time, mama amik plastik n masukkan smua buku2 n color pencils and pencils n ltk luar rumah ala nak BUANG! ha tau pn takut...."FAROUQ NAK BELAJAR..FAROUQ NAK BELAJAR"

biler tanya nak belajar ke idok..dia jawab nak..so kena la  buat kan? 

number pun dh pandai smpi 5 menulis..sbb tu je opportunity yg ada dalam buku..nak mengajar menulis ni mmg lagi melampau kot mama punya marah..then biler dah pandai i nak suruh LAWA plk! uishhh ungrateful betul mama ni...dh pandai tulis senget benget tu pn dh ok!

smpi koyak ha kt huruf G...

and kalau u guys leh tgk..kt area gmbr tu..dia menulis huruf lain..i rasa dia boring kot buat dots ni...

biler dh pandai..mama suruh ulang sampai la LAWA! T___T

COUNTING? for the 1st time i dengar farouq countdown from 10 to 1...last sunday la dia dh stat and last night dia dapat complete kan without my help...just kasi pujian and tanya lagi lagi....OMG i impress giler kot dh pandai countdown..from 10 lagi tu..yeaaaaaa....addition pn mcm biasa la, tp dua no yang xlebey dari 5 each sbb masih menggunakan jari...tu mmg i xpaksa tp macam nk ajar dia wat substraction..xtau la dia pandai ke tak!!

i perasan dia suka buat exercise book...dia akan count n write..favourite sungguh! tp buku tu asyik la 1-5 je...kena cari yg lagi advance..

READING?? masih dalam proses..masih membunyi2 kan huruf bdasarkan phonics....its ok farouq..awak baru 4 tahun..kita tunggu taun dpn..harus dah pandai! kalau tau awal sgt i rasa risau sbb tkt dia akan BORING biler masuk skolah...sbb anak my fren dia xsuka g skolah sbb dia rasa skolah darjah 1 baru nak belajar benda basic walhal dia dh pandai...last last? masuk private agama school...


MAMA & BABAH SAYANG AWAK...

Monday, November 3, 2014

RF is 4 : The Celebration

Since hubby ada training to attend last weekend, so he came back early on thursday night...and i took 1 day off...so kami bertiga bersama2 on his 4th birthday....


Hubby pya plan : movie & Kidzania
My Plan : Farm in the City, blow candles and Kidzania

Hubby muncul di gombak around 8pm...kemas2 siap2 and by 11pm kami terus ke Serdang separately dengan 2 kereta..

11am++ off to FARM IN THE CITY...since Farm in the city located in Seri Kembangan. so memang dekat from rumah bukit serdang..about 10mins drive je...

ada pro and cons datang di kala bukan cuti sekolah :
  • Rombongan sekolah...masa kami sampai ada 2 rombongan ready2 nak balik *phewww lega*
  • SERONOK sbb biler tak ramai? u got a chance to feed those animals and able to feed them more than 1 time...

Redup mcm nak hujan...and memang hujan pun..huhu..nasib baik time tu ktrg kt area burung..so stranded kat situ..and kasi burung makan mau la dekat 10x...HEHEHE...

sorry hubby sbb hujan habis kasut baru awak yang mahal tu..eheks..

yeaaa dh smpi *abaikan posing RF*

my 4 y.o son!

Then we arrived at the Curve around 2pm..decided to take our lunch and some dessert...dessert tu harus la sbb nak suruh drg nyanyikan birthday song for RF...apparently ada budak malu, suruh mama dukung n sorok muka....ADUSSSS

biler smua hilang? excited haaa tiup lilin..i shared the video in instagram..xmenahan mama gelak tau farouq...tiup ke sembur? nasib la ada 1 je lilin..tu pn lepas "semburan" ke-3 baru lilin tu padam T__T

Tiup ke sembur???

then? excited la nak ke kidzania 

"Alaaa yang..ada 2 session, kita g petang pya la..masuk kul 4 n habis pukul 9mlm" - mama

by kul 5 kami pn gerak la...

RUPANYA.....





RUPA-RUPANYA

Kidzania Operating Hours


yang ada 2 session tu utk Public Holiday & Cuti Sekolah je...yeee operating hours kidzania tak sama ye... *^$*^#@*^$(@^$(@

Mama keciwa habis...nasib la x cakap2 pasal dia akan jadi pilot la...firemen la...dentist apa bagai la...tu pn dia nampak muncung airplane dh cakap2 nk naik airplane KIHKIHKIH...

yeaaa kami bley pergi next time...tp bukan time 4th birthday awak tu nnti..SORRY FAROUQ and babah..mama ter over confident habis...kalau tau ttp awal, sesampai kita kt the curve kul 2pm++ patut kita trus g sana je kan....

as replacement...nak tgk movie la mcm plan babah..tp i mmg dh survey, xde citer yang klasifikasi "U" and xde citer katun..so when we arrived and survey? ye mmg xde pn yang leh kami tgk..citer katun pn smua COMING SOON je...tunggu cuti sekolah kot...

so lastly before heading home?



melayan main video games...layan main racing car *farouq duduk atas mama* entah la mau 6x smpi mama rasa pening nak muntah...main motor2 ngan babah while mama main basketball sorang2...best oooo main basketball tu...hehehe..and ada few other games la jgk....


HAPPY 4TH BIRTHDAY my dearest son....

hope you remember all the moments that we had...mama sayang farouq..xsabar nak kasi adik *eh*...TQ for being such adorable...and mostly being awesome nowadays..Alhamdulillah makin mendengar kata..less tantrum... :D

Be a good boy...study smart k..


Thursday, October 16, 2014

RF : Almost 4

By end of this month...my lil boy will turns 4 years old


Proud of him...suddenly last night he brought up a piece of paper and a pen..and he wrote few alphabets by his own...

Continue with...

"Ok mama ajar farouq lagi...mana nk apa?

Then it continues...proud of you!! Mama xrajin lg nk bagi give full attention to u...padahal malam2 bkn kena masak pn 




And lately...budak ni dh stat spekong ok...usually i ckp kekadg in english...but dia jawab in Malay..skrg dia dh ckp2 in english plk...

Kejadian minggu lps..nmpk ombak, dia dok ckp 

"You go away..dont come here!"

Hahaha


last night...dia mencari pen dia lps sibuk menulis tu, then br i perasan pen tu terjatuh...so our conversation 

Mama : that is your pen *smbl tnjk pen atas lantai*...You dropped your pen
RF : no no...you you
Mama : *muka blur*
RF : you dropped my pen *sambil jari tunding mama*...not me..

Yo la anak....mama la yg main pen awk tu td...

Btw...good improvement my boy!! After this kena pndi membaca plk k...nmpknya since ada improvement, stay kt BBIM Taman Pelangi je la taun2 dpn...hehehe


Monday, September 29, 2014

Teaser : Melbourne, Australia 2014

Alhamdulillah....

Kami semua selamat pergi dan pulang dari Melbourne....
Farouq pn Alhamdulillah sihat....

Jetlag? sket la...tp farouq over sket la...hehehe...

i know crita Sabah pn xhabis eh citer HongKong pn x masuk blog lg...so citer Melbourne ni pn entah la...susah pakai kamera besar banyak gambar lawa and kena kecikkan size dl apa smua....balik rumah mmg xrajin masalahnya....we will see...

meh i post few pics...nak upload byk lagi..tp bz sket la...keep on refresh la mana tau i upload lg gmbr teaser ni ek...HEHEHEH






Friday, September 19, 2014

Australia 2014

Bismillah....

Kami memulakan perjalanan ke Bumi Australia....flight is today at 08.15pm and ETA Melbourne on the next day 06.10am..

Doakan Perjalanan Kami Pergi and Pulang dengan selamat....

Semalam sikecik terbangun2 nmpk babah dia tido sbelah...bangun je trus cari babah...ingatkn dia mamai...tengah tido tbangun dlm gelap pn boleh perasa....

harini pn dia gembira ke sekolah and excited...sbb babah cakap, babah fetch farouq then we go naik airplane...happy bukan main!!!!

dia nak suruh atok anta g airport macam trip ke Brunei yang lepas...but he doesn't know kita akan naik TRAIN (erl) ke airport...*check-in di KL Sentral*

Doakan kami ye....

International Licence

Flight malam ni...n here we are right now


At JPJ UTC Sentul...

Dah la amik time off nak balik awal...ni smpi lambat plk kihkihkih


SORRY BOSS!!!

Fee for a year is RM150


Thursday, September 11, 2014

Day 6 : Potty Train

T_____T


Alasan??

sbb mama kt toilet atas...and atok kt toilet bawah....so dia cakap, "farouq takde toilet"


Soo??????

berak kt tangga??? sila amik plastik n kutip sndr...boleh plk dia ada 2 ketulan n dia kutip 1 je...i jadinya kena kutip the other 1 yang melekat OMG!!!!

and he shishi-ed odw down to car from his school...main smpi lupa kencing..kelmarin elok je before balik g toilet smpi mama tunggu...ni terlupa sudah ke anak???

T____T

ok yang....tgh bersabar....*tarik nafas hembus nafas mcm nk beranak*