Thursday, January 23, 2014

Sentul Park : January 2014

lamanya xbuat photoshoot ngan si kecik ni...kalau dl ktrg wat kat Bukit Tinggi..

ingat x aritu plan nak buat kt tasik titiwangsa...but last week since cuti panjang (thaipusam) x kemana pn since nak balik melaka xjadi (owhh panjang cerita T___T)...so ahad plan nak bawak si kecik berjalan lepas terperap je kat rumah...

nak ke mall malas even kena pergi sbnrnya sbb nak survey few things utk rumah..tp penat n malas so decided nak ke Sentul Park utk back to nature activity...

last time we went there, owhh 1st time pn was during May last year...can read it here...so this time rajin bawak dslr skali...but gmbr feeding those fishes and turtles tu xyah la gambar ek...

so i persembahkan my lil boy berposing!!!

before bagi ikan makan...
then proceed berposing :)

alololo....silang kaki

mama paksa posing n sbrnya tu dh malas dh tu

yummy la perut n bontot tu!

:)


Ready

Jump
Below pictures are the most yang i banggakan...sedangkan kita yang besar ni pn kalau nk stand still and berada di tengah2 gmbr lagi2 ada objek yang akan nmpk kalau x align tu...

saya berbangga biler si kecik yang baru 3tahun 2bulan mampu mendengar kata..lagi2 biler "ok farouq,,kiri sket...ala sket je..ok kanan lagi sket je sket je" sambil tangan me as photographer memberi direction n suruh stop biler dia berada di tengah2 objek...

and trus gmbr output nya pn senget sikit sbb nk tgkp ngan pantasnya n asyik tgk si kecik tu supaya berada di tengah objek tp lupa tgk alignment objek tu sndr...bab objek(background) kena straight dlm gmbr tu, pergghhh mmg yours truly ni mmg slalu kena marah ngan en suami..sbb tu dia xsuka i amik gmbr dia..sbb hasil nya kecewa n x mengikut dia pya expectation...HAHAHA..blum citer gmbr tu pya proportionate ok...phewwwww


gambar bangga #1

gambar bangga #2
#3
#4
eventho sesi hanya 30mins...mampu buat mama sakit tekat menjerit n berpeluh ok! 

nanti kita plan lagi k!!

Thursday, January 16, 2014

BBIM : Maulidur Rasul Celebration 1435H

Salam Maulidur Rasul (lmbt 2 ari)

So today lil farouq ada Sambutan Maulidur Rasul at school...aunty dh pesan suruh pakai baju melayu..so baju melayu last two year di pakai dulu di pilih...yang ketika satu masa dahulu baju tu siap kena lipat kt pinggang and di tangan..skrg dah singkat T__T how time flies...

farouq suka posing :D

before the even started...as usual the kids kena joined the assembly smua..which included nyanyi negaraku, Asmaul Husna and etc....after that or before the assebmbly tah, the kids akan bersembahyang dhuha..

Pics from BBIM Taman Pelangi's FB

and sempena maulidur rasul...ada story telling about our prophet Nabi Muhammad s.a.w....kids were listening i rasa...and farouq tu nun jauh di hujung sana...smpi ke depan2 mcm excited mendengar...


Pics from BBIM Taman Pelangi's FB

And im such a bad mother...i dengar aunty suruh pakai baju melayu, n selongkar bag farouq pn morning before g school and terbaca la mcm "Maulid Celebration" and trus ignore je surat tu...tup2 school cakap thanks kat parents yang kasi foods kt fb later that day...i was like, ha kena bawak food ke? and balik cari balik kertas tu mmg drg cakap kalau boleh parents bawak la food...T____T

and tgk anakku makan beria...tp mak nya x contribute pun..tu la akibat x baca elok2 any surat dari school..kena selongkar bag mlm tu pls mama oit...pfffttttt....sorry kids!! 

Pics from BBIM Taman Pelangi's FB
Salam Maulidur Rasul Again...and hopefully all of the kids dapat pengajaran and iktibar dari storytelling from aunties and uncles ye...


Wednesday, January 15, 2014

Bekerja di Hari Minggu..

Booooooo

dah lama kot x keje on weekend...so last saturday, it kinda a must...since parents x balik lagi dari US...so nak xnak kena bawak si kecik...

arghhh happy sangat sebab dh nak balik ni

so i bought nasi lemak before went to my office...sbb tau budak ni mmg nak makan pya...setelah habis suku dia makan secara ddk diam, ada plk my opismate datang bawak anak yang dh darjah dua..trus kena suap sambil kejap i kt tmpt colleague citer pasal keje...then ke tmpt dia main ngan abang tu...

habis la sebungkus nasi...then kawan nya dah balik n i printed coloring pages for him..but without color pencils, i kasi dia kaler pakai pen n highlighter..HEHEHE...then sudah boring...mengacau my colleague bersama patung kucing yang di beli di Kuching...

lepas boring...pergi kt photostat machine, while me dok discuss ngan colleague terdengar la dia kt sana dok ketuk2 n entah buat apa tah...

"Farouq buat apa tu"

"Tengah buat keje"

yess...keje pertama dia?? berak la apa lagi....ppffftttttt...

keje kedua? on monday i discovered yang dia unplug usb connection utk ktrg tag access card dekat photostat machine tu...dah orang kena keyin user id n password manually...nasib la anak mama yang unplugged and mama dapat discover..HAHAHA...dah siap report n emailed to IT dah cakap rosak...hehe..



After almost 4hrs at the office...nak pekena susu n dgn slumber baring atas carpet...kotor anakku oit...ishh ishhh ishhh..

and dozed off on the way back home....


nasib x memberi pengalaman ngeri tau..kalau x mmg xleh  bawak datang opis dah..

Tuesday, January 14, 2014

Monday, January 13, 2014

FOMEMA KL

owhh saya tidak nak amik bibik pun...hahaha...jangan terpedaya..

cuma cuma......newly opened (today) fomema ada di dalam bangunan opisku T___T

banyak la disadvantage for staff macam kami :

  1. Parking area akan berkurang...aka kalau lambat smpi pagi or kuar thari ke time lunch...payah la nk dapat covered parking or nk nak dapat parking pn payah..
  2. Our cafeteria akan penuh...adakah akan naik harga pulak??? ppfffttttt
  3. Ramai la pekerja warga asing nanti akan berada di kawasan office eventho skrg pn ada jgk...(security)
  4. Hopefully mereka x kan keluar dari office jam 530 sama masa kami nak balik yang akan menyebabkan kesesakan truk biler nak keluar parking T___T this is bad, kadg2 leh sejam stucked dlm parking area opis sbelum masuk main road..sbb main road itself jem truk!!!
more details of fomema u can refer here...

and kalau tgk sini...memang nampak la Fomema KL or Fomema Wilayah terang dan nyata beralamat di MENARA TAKAFUL MALAYSIA :(

FOMEMA WILAYAH (KL):
Menara Takaful Malaysia
Level 1, No. 4, Jalan Sultan Sulaiman,
50000 Kuala Lumpur.
Tel: 03-22722711
Fax: 03-22738570



How to get here? ermmmm.. Fomema KL ni berada berdekatan Kampung Attap or Stadium Merdeka or Dataran Merdeka..dihimpit oleh Bangunan Wisma Tun Sambathan and Public Bank (plus Lonpac Insurance)..or kalau sesat, alamat dah ada...apa kata google or WAZE saja..skrg ni mostly smua orang dh ada internet di hujung jari kan? sapa dari shah alam tu..jalan je straight smpi lalu jalan syed putra and trus sampi la ke roundabout...buat uturn and amik 1st left and sampai la...


p/s : ada jgk tanya maintenance or management office biler nak bayar parking, kenapa bukak fomema...drg cakap "dato approved" T___T

Friday, January 10, 2014

Origami!

One of his aunty uploaded farouq's video at school...


part of his activites at school...to develop his motor skill as well learn to be focus...

Nangis macam biasa sekejap je...but mmg btul si kecik ni kurang fokus sket..or should i say dia cepat boring...so same thing happended at school nampaknya...


Well done farouq! all of aunties and uncles impressed with u...penangan main lipat2 kertas jadi kan roket? bahahaha....

so now dh preschool rajin2 kan tangan untuk menulis and juga rajin2 kan mulut untuk membaca plk...i nak ajar guna phonics method...tapi xreti...any parents ada web or link yang i leh refer??

Kindly share...i ada jgk la downloaded n dh tau phonic tu, tp xreti bila nak bunyikan jadi satu benda..kalau mak pn dh xreti, mcmana nak ajar anak?? my sis ada la ajar cara dia, tp tergelak ada la...hehehe...

untuk anak ni, mak2 pn kena blaja bukak buku balik kan selalunya :)

Wednesday, January 8, 2014

PreSchool : BBIM : 2014

Alhamdulillah anakku sudah menginjak umur ke tahun 4..eventho baru 3tahun and 2 bulan...so he needs to be moved from Playschool to Preschool..

Currently he still at BBIM Taman Pelangi, Gombak...plan utk pindahkan ke KL Sentral mayb 2nd Quarter this year...ye la rumah serdang pn xsiap lagi..and procedure utk tkr campus pn x leceh so not a big problem la..annual fees and smua fees sama KECUALI monthy fee...BBIM Taman Pelangi berada di zon/set B where the monthly fee is RM 600/month and for student lama still maintain at RM 580/month...whilst BBIM KL Sentral plk under zon/set A di mana monthly fee ialah RM 750/month...

So dgn delay 3 bulan, i dapat save RM 150*3..hiksss...yang save ni duit yours truly tau..sbb dulu biler nak tkr campus, raised the issue to hubby...dia cakap additional RM 150 tu i kena tanggung..baru i ingat nak potong duit elaun farouq...en suami kata i tanggung dengan cara dia akan reduce kan my monthly allowance by RM 150 la..

Yours Truly ni harus la melatah kan..en suami trus potong...aisshhhh awak ada pendapatan bulanan aka gaji, farouq simpanan dia based on allowance kita bagi...mana leh potong allowance farouq... T___T ye la...sila la berlaku adil, tp kalau increment dapat this year, naikkan allowance bini awak ni supaya dpt contra ngan pemotongan itu k...BAHAHAHA...

so berbalik kepada sesi persekolahan 2014, for the 1st time farouq dapat SCHOOL UNIFORM..for the past 7 months dia pakai SPORTS UNIFORM je...so harus la hari pertama dia mengamuk!! nak bukak baju sbb dia cakap tu bukan uniform sekolah dia...ishhh ishhh ishhh...nasib la mama bangun awal, siap awal so managed to reached office by 8.30 jgk...

senyum itu lakonan saja je...

selepas amukan di pagi hari..nak turun bawah n ke kereta and ke school smua kena dukung..ok la mama pujuk...adegan menangis di depan pintu??? MACAM BIASA LA....i siap buat lawak ngan pengetua dia.."SALAM..NI ADA BUDAK BARU SAMPAI"...drg gelak je trus pakaikan name tag...

habis citer 1st day at PreSchool...so time fetch dia from school...tanya his progress...aunty said dia merasakan dia masih di zaman Playschool...lari masuk Playhouse instead patutnya drg dah kena banyak blaja...ye la dulu sronok ddk Playhouse main puzzle la...main block la..main Globe la apa la...skrg tidak lagi ok! 

Pics posted from FB Brainy Bunch on their 1st day
seems he was ok & fine kan on his 1st day? tido pn ok...makan pn ok..lagi kronik budak sorang tu nangis smpi cikgu peluk...farouq plk entah kenapa sorok blkg tu..aunty said dia tgh wandering around..hahaha...ye la for his 1st day pn xde beza pn, ari2 before that pn mmg g school just xde ramai orang n xde blaja..banyak main je sbb school holiday kan..

today mood baik..tido smlm pn before 10pm, balik dari school i dh tapaukan nasi lemak bungkus kecik tu..trus makan biler sampai, habis sebungkus! kebuluq apa? selalu konfius bebudak ni cukup ke tak makan kat school? tp smpi je dpn pintu berdukung la biler nak pass to aunty..tp tanpa drama tangisan or tarikan tudung..hehehe...


so balik dari sekolah? alwiz happy...ok je nk bergambar...hehehe...and the other hand, night before tu mama mengelupur sbb baru teringat seluar uniform x alter lagi..selama ni pakai sports uniform jenis seluar grip tu..so tu yang terlupa...jahit sembat/jelujur je la...dah la one side tu kasar giler jelujur smpi nampak benang dari depan...xkisah la..nnti opah smpi kita mntk opah tolong jahit ek :)

For FEE SCHEDULE for Year 2014 as below ye...this is for Set B la..yang murah sket...

Montessori Pre-School (Ages 1.5 – 3 years )
  • Regular (3.5 hour daily/5-day week) – RM 320 
  • Full Day (9.5 hour daily/5-day week) – RM 600
Montessori Pre-School (Primary) ( Ages 3 – 6 years)
  • Regular (3.5 hours daily/5-day week) – RM 300 
  • Star (6.5 hours daily/5-day week) – RM 500 
  • Full Day (9.5 hour daily/5-day week) – RM 600
For other Fees as below :

BBIM Annual Registration : RM 1,100 *can be prorated based on the intake

Little Scientist Fees

a) 4 – 6 years : RM 200
b) 3 years : RM 260

Student Attire 

a) School Uniform per set – RM 50
b) Sports Uniform per set – RM 50
and last year they dont have these kinda fees, which it was on event basis...but this year they inclusive everything up front...untung lebey la mcm tu kan? rugi la kalau kids xg any event as well if parents xdpt g the Parents Conference..takpe la..sedekah je la kalau xdpt pergi...the fees are as below :

Event Fees RM 350 (inclusive Sports Day, Field Trip & Year-End Concert/Graduation)

Annual Parents Conference RM 70

for comparison, u can refer here for 2013 FEE SCHEDULE...ada la increased in Annual Fee (RM 40) and monthly fee (RM 10 to RM 20)....lain smua mcm sama except additional fees tu la...mayb senang kot Event Fees dh included skali..instead nanti later baru kena bayar biler nak dekat event...

to my RIFQI FAROUQ....now u r 4...started ur preschool..moga rajin belajar...pandai pegang pensel utk kita lagi kerap belajar n practice menulis di rumah...dengar cakap...jangan terpengaruh ngan rakan sebaya sangat k...*ye haritu dia cakap "aku" T___T*...kurangkan penggunaan gadget and semoga menjadi anak yang soleh and mendengar kata *barula mama konfiden nak duduk berdua je nnti*...

Cara elak kena hujan

Usually i mmg readykan topi...mmg takut hujan lebat ke apa..beside payung, topi tu akan jadi 2nd layer protection...

smlm..hujan selebat2nya...payung standard yang biasa je...topi plk smua xbawak...trus terpikir pakaikan plastik ni je...hiks...


sayang anak btul kan..hehehe..mama mmg kuyup bahagian kaki ke bawah...else si kecik ni xde hujan pun....


Tuesday, January 7, 2014

Yukids Island again...before the accident

On 23rd December aritu...main reason i keluar adalah nak bawak si kecik ni bersuka ria smpi dia tertido lena bila berjalan ke Hamleys itu...lama dh xbawak dia g play area mcm ni..last rasanya April kot..read here...rasanya xde kot trip in between...

So before smpi ke OU, lepas tol LDP..kereta ku dilanggar..tp bumper kete kan mmg dh calar balar, so tgk pn xde kemek so i cakap ngan mamat C**A bertattoo siap tu...sila g wat report..i xnak bayar...then biler cakap dari damage pn tau u langgar i, dia leh ckp "kalau i buat report nnti polis MELAYU kan.."..n i ngan laju je ckp..."u pergi la cari polis u"....

yeee saya sorang lawan drg ada 4, 5 org tapi yang bising 3 org la...pppfffftttt...tah la xde rasa takut xde rasa bsalah..trus called my uncle n bgtau hubby...my uncle yang berjawatan di PDRM cakap xyah la report...pastu i takut la apa kan sbb mamat tu xpuas ati sbelum beredar dia siap tendang kete i...KUANG AJAQ! mmg suruh hubby la settlekan...go hubby cari gengster sket...BAHAHAHA....kete dia ada la kemek kat bahagian fender kanan...

so lepas the incident, i xrasa nak patah balik...meneruskan perjalanan ke OU..si kecik kt dalam kete pn sengih bagai je...tp pengajaran, my fam bising sbb i berani sangat n x ttp enjin biler nak keluar kete tu...tu la tak terpikir pn...

Sampi ke OU, kita trus ke Yukids..si kecik i dah kasi makan sket breakfast tp xmo makan..banyak main n stress mama sbb dia kemas bukan main slow sambil tgk tv...i kt luar sambil sidai baju terjerit2 sbb fokus dia mengemas asyik terberenti je....aiishhhhh...

LOVE...posing x hengat

Lets pics do the talking k....




Sronok biler g dh besar n DAH KENAL COLOURS ni...sbb biler main area balloons ni, suruh dia kejar and dapatkan balloon ikut color yang mama sebut...and he can do it!! berjaya utk ke setiap kalinya...ada la that time just seketul je belon kaler hitam, dia mmg minat and dok kejar belon tu je la...


tmpt slide ni...kena pujuk kena tgk dl baru la excited nak main...i have uploaded a few videos masa dia main slide ni di instagram...feel free to add me di instagram ye "Zuraida Mansor" :D



terernya panjat slide xnak pegang apa2 pn

biler excited?? slide cara kepala turun dulu...

sampai berguling2...

sifat mengemas tu, smpi biler i suruh kutip bola2 yang bersepah dia akan buat and kemas before we said bye to Yukids...senang di pujuk untuk berenti main after almost 2 hrs...then we went to Hamleys and mama pekena lunch...lunch di pukul 4ptg and si kecik tetiba bangun and menghabiskan vanilla ku *as usual*

Salmon Bagel & Hot Vanilla @ CBTL, One Utama
Since entrance fee ni mahal la jgk...so mayb once in a 2 months la ek kita g bersuka ria...biler mama rajin kita pilih option yang murah or yang free *aka outdoor activity* la plk k....teringin nak bawak si kecik ke Tasik Perdana and kawan Tugu Negara nak wat photoshoot si kecik ni...tgk la bebiler rajin...hehehe

Monday, January 6, 2014

Bye 2013 and Hello 2014

1st entry of 2014...ada a few of stories yang gmbr dh upload tp x myempat nk mengarang n publish....so as last year, this will be summary of Year 2013...

JANUARY

-  Kehilangan my BB T___T kecoh jgk la between my SILs and BILs yang berusaha nak cari minah tu smpi drg ugut mengugut di BBM..hehehe...owhh i xbuat lagi nak ttp BIS bb tu...kasi can la guna setahun...tunggu ye...

-  Luggage from USA...dpt lagi HRC shirts and a few baju RF...

-  terkena and terkena bila beli baju di online seller and Pre-Order kes ni

-  Maulidur Rasul je teringat la Anniversary bertunang...

FEBRUARY

-  Trip to Brunei-Miri with colleague and husband's cousin and their family.... *hutang*...tak pernah citer pasal trip ke Brunei kan...eventho dah pergi berkali2..hiksss

-  Dapat HP baru...Iphone 5 and belajar nak menggunakan Apple products

-  RF's 1st profesional Hair Cut and rambut sudah pendek!and menyebabkan kena ke saloon selalu utk maintainkan rambut pendek

-  Home Trip hubby yang tenang and banyak family activities dpt di buat for 12days... and his 1st Trip to ZOO!!!

-  Thought RF kena chicken pox..tapi bukan rupanya impetigo

-  Pelanggaran dengan motorsikal...huhu..but not my fault..so berlalu pergi saja..

MARCH

- menerapkan pembacaan Al-Fatihah before RF tido..and march dia mengikut je kan..but nowadays dia akan baca sendiri *biler disuruh* and kekadang kena btulkan sket...

-  pantang dgr Sales part 1 :D

-  Bought Coach's Handbags and Messenger Bag for Him..sampai kena Pos Laju ha..smpi kena tahan kastam kena bayar tax ha...

-  SG Gurls : Azalea's Aqiqah


-  Registered as member for new Gym at Prima Sri Gombak tp as at now dh unregistered pn..BAHAHAHA and lagak di gym can read here and here

-  Our 1st ever Formula One's experience *hutang*

APRIL

-  Masak utk hubby and dia bawak bekal ke Brunei yooo...smlm i cooked Spaghetti Goreng and dia request buat lagi n nak bawak g balik Brunei ok!! pergghhhhhh!!!



-  Stress gemuk and my 1st jog with RF..and may last year less than 5x kot!! HAHAHAHA

MAY


-   My 1st : Sakae Sushi...JAKUN!!

-  My 1st : Puding roti

-  Mother's Day Celebration with Mom and Mother in Law

-  Dapat kunci RUMAH RAWANG!! our 1st landed house :D bakal ada yang seterusnya ke? 

-  Sales : Part 2

-  STMB Annual Dinner : with themed Black&White *hutang*

-  EAST COAST Trip with familia *hutang*

-  Enrolled him to BBIM under Playhouse Program and can read his first day here

JUNE

- Stayed at JW Marriot for shopping at Pavi then Makan makan and makan and managed to join hubby's big family trip main bowling at Kuala Selangor *hutang*

-  My 1st : Chicken Quesadilla & Choc Pretzel

-  Hasil Shopping dari London but not me la yang pergi...hehehe..can read it here and here...

JULY

-  Ramadhan tanpa ibubapa for 2 weeks (umrah)...sedey oooooo can read here and managed to berbuka with Hubby&RF and SG Gurls

-  my Fridge Magnet Collection

-  Nephew's Sports Day

AUGUST

-  Syawal stories..Shopping can read here and here and Raya Stories can read it here and here and RF raya at school

-  PTPTN - no more hutang!!!! TQ Hubby...

-  Fire Drill...lama dh xde ni...menggigil lutut! hehehe

SEPTEMBER

- My 1st : Samsonite..TQ hubby!

-  Sales : Part 3

OCTOBER

-  Attended Family Wedding

-  Officially hit THREE-ZERO for me & Hubby

-  Welcoming Baby Umar

-  My 1st : Puasa di Hari Arafah

-  Raya AidilAdha di gombak dan sambutannya...

-  RF's 1st Graduation Day..rehearsal an read it here and here but the day itself masih hutang T__T

-  ICless..hehehe

-  My 1st : Nutella Brownies

-  Kisah tragik kematian pekerja AMBank yang ditembak..kecekapan PDRM, suspek sudah berjaya ditangkap!!

-  RF admitted again to APSH but hubby dinasihatkan supaya tidak risau n xperlu pulang... can read here and here 

-  RF's 3rd Birthday....the shoutout and birthday's eve and the celebration can read here and here and our trip to Sabah but belum penuh lagi full story..*hutang*

NOVEMBER

-  Family's Wedding : Fazren&Fadhil (groom's side)


-  1st Annual International Education & Parenting Conference (IEIPC) and can read here but full summary masih *hutang*

-  My 1st - Puasa di Hari Asyura

-  Final AF2013

-  Kindy dilemma AGAIN...

-  RF's 1st progress Report

DECEMBER

-  BANJIR di East Coast Malaysia

-  Parents went to US and can read their Shoppingness here 

-  My 1st : Puding Caramel

-  Sales : Part 4

-  Our 4th Anniversary..no celebration and menganggap trip to Sabah tu skali la sbb celebrate ikut Awal Muharram (Anniversary ikut Tahun Islam)


-  My 1st : Trip to Hamleys

-  Trip to Legoland Water Park & Desaru & Ostrich Farm with hubby's family *hutang*
.
.
.
.
.
.

Beside updates as above..leh jgk tgk progress sepanjang tahun RF and jgk progress rumah villapark yang banyak sangat updatenya for year 2013...latest home-trip (25th Dec until 5th Jan) pn hubby was bz ngan segala persiapan...tggl lagi 10% je rumah then leh announce everything completed!!

So for Year 2012 i masih berhutang cerita :
  1. Company's Dinner with arabian themes at Sime Darby Convention Centre
  2. Sanding SG Gurls (Yantie)
  3. Family : Trip to penang and attended my lil brother Master Graduation Ceremony, USM
  4. Trip to Hong Kong (RF's 2nd birthday celebration)
  5. Trip to Legoland with Hubby's Family
and for year 2013 pulak :
  1. Trip to Brunei - Miri 
  2. Formula One's Experience
  3. Company's Dinner with Black&White themed at Sime Darby Convention Centre
  4. East Coast trip with familia
  5. Bowling with hubby's Big Family
  6. RF's Graduation Day
  7. Full Sabah's Trip (RF's 3rd birthday celebration)
  8. Full story of IEIPC
  9. Trip to Legoland Water Park with Hubby's Family
MOSTLY MALAS BTUL NAK BLOGGING PASAL TRIP NI SEBAB GAMBAR BANYAK! hehehe