and me sanggup berpatah balik..selalunya kedai tu jual durian, tapi tetiba jual banyakkkk cempedak...so lastly pusing balik n beli sebiji cempedak...
Cempedak goreng yang dah siap jual kan mahal..satu pn dh RM 0.40..so beli ni RM 5 / kg and smlm sebiji tu 1.5kg and harga RM 7...and as below pic, tgk la size nya compared ngan botol susu avent tu...luckily la banyakkk isi nya..just halus mulus n xtebal sangat isi..and hujung2 xbrapa nak masak ranum lagi..but still ada rasa manis buah nya...
pheww...nasib baik isi nya banyak...smlm just masak separuh biji je..so arini makan lagi separuh...and lepas berbuka..pekena MANGGIS and DURIAN...mmg la hari buah-buahan smlm kan..hiksss....
Ni resipi nak buat tepung nak masak cempedak or pisang as per what my mom slalu buat...
- Tepung Gandum
- Tepung Beras
- Garam
- Serbuk Kunyit
Selalunya nisbah tepung tu... 1 : 1.5...lebihkan tepung beras...and serbuk kunyit just xmo kasi tepung tu kaler putih sangat..biar ada kuning2...and garam secukup rasa :)
Semalam makan mee je..n me was..
"mak buat la asam pedas"....
"owhh mak mmg nak buat...dh beli terung smua siap dah...td nak buat xlarat plk"
yeaaa...arini inshaAllah makan ASAM PEDAS IKAN TERUBUK!
No comments:
Post a Comment