Tuesday, July 22, 2014

VP : Baking

Seperti di janjikan.....so dengan rajinnya saya membaking sesudah dapat oven, trus membuak2 rasa nak baking.....and nak buat kuih raya...so before kami bermastautin di VP, sempat sggh bakery...beli apa yang patut...so ini la hasilnya...

1) Mini Pavlova
  • Teringin and sbb guna putih telur je...dh ada aim nak buat apa ngan kuning telur, sbb tu rajin...hehehe..



2) Lasagna

  • Nak guna dapur and jgk oven....and luckily si kecik suka, makan berulang2...sabor je kan sbb mama puasa...hehehe...
  • before babah balik, request nk bawak balik brunei, so i lebeykn buat kuah tu..smpn then baru buat biler babah nk balik esoknya



3) Tart Nenas

  • T____T
  • nak buat ni memang bercinta!!! last2 buat jgk di kala anak dh tido, hubby dah balik brunei ke tgh bz basuh kain kt dobi.....pukul 1 pagi ha membaking....
  • Tangan melecet...padahal buat 1 adunan je pn..LOL




4) Egg Tart

  • Ini la kegunaan kuning telur...
  • 1st trial ada fail sket...i guna paratha utk based dia, and agak la ada yang x masak plk paratha tu...sbb dia tertindih2 so agak tebal...
  • A good try and si kecik suka..babah pn bawak balik brunei as bekalan berbuka...


Resepi Egg Tart :

  • Paratha sabagai based...try and error la nk menyusun paratha tu k...jgn tindih2 kan n cer tarik2 kasi paratha tu nipis sket...tp jangan nipis sangat plk
  • Telur kuning 6 biji
  • Gula kastor 1 cup *boleh adjust*
  • Whipped Cream 1 cup
Mix sahaja sampai kembang...wallaa....tp kena adjust kot sbb aritu i buat guna 4 biji kuning telur, stgh cup gula n whipped cream...agak manis sket...



antara menu lain yang dimasak di VP tp bukan baking la..of coz

Tak masak yang marvelous pn...balik2 benda tu je...nak masak gulai lemak aritu malas giler sbb cili api xpedas...kari pn malas...benda2 yang guna santan ni sbb xleh rasa..so tidak confident sangat...sian nanti hubby kalau x sdap sbb nk bbuka kan.. 

1st time buat poached egg...JADI!! just 1st time tu xde propor senduk, so di kala i nak agkt n transfer ke dlm bekas, leh plk kuning telur pecah....ada orang kasi tips masak poached egg antaranya :
  • Telur kena fresh - i guna telur yang mahal sket tu...
  • Air kena mendidih - OK
  • Masukkan sket cuka - nak try nanti
  • Pusing2kan air sebelum masukkn telur

lepas ni nak blaja bebetul buat hollandaise sauce la..aritu dh blaja dari youtube, macam memerlukan kesabaran and kepakaran je tu..should give a try!! chayok chayok...

No comments: