Thursday, August 21, 2014

Kuey Teow Goreng & Bihun Singapore

Bagi orang lain mesti rasa...

eleh menu biasa je kot!!! 
masak ni senang n simple je...

maybe la pada those yang biasa masak...n suka masak..n jenis masak n menjadi je semuanya....and NOT for me yang jarang masak...masak asyik ulang lauk yang sama...x reti merasa makanan dh cukup masin ke tak...

these 2 menu kinda achievement to me!! HEHEHE...sbb akhirnya masak jgk tanpa bantuan...

KUEY TOEW GORENG

Made this last monday, en suami siapkan anak sbb kami nak ke hospital utk follow-up si kecik....so i was bz merebus, blend cili wat so eva...then mula kan masak...

in 1 hour siap!! proud with myself jgk sbb cepat jgk la mengenangkan cili blend xde yang sedia ada....nak kena buat smua dari ZERO

yummy

Pic bawah tu siap dlm food container sbb i is xsmpt makan...so bawak bekalan n makan di hospital sambil menunggu giliran sampai....

En suami beli sawi n tauge, macam nak buat kenduri tau!! saja je...tp daun kucai xde, kalau ada mesti lagi menarik kaler kuey teow ku! hiks


BIHUN SINGAPORE

Gigih ahkak bangun seawal pukul 6pg and masak pagi tadi tau....gara2 BBIM Raya & Merdeka Celebration...i remembered few celebrations i pernah bekalkn kek coklat buatan opah then kek batik...biler tgk menu yang dibawa *cikgu posted photos to FB*, phewwww...banyak benor dessert aka kek...

So muncul la idea..Prepared all the ingredients from last night, potong ayam..potong sayur smua....rencah dia pn dh di blend...bihun pn dh direndam...so pagi tu dalam 30mins dh siap...jadi lama sebab xreti merasa! jenuh la tambah garam n nak mengacau sebungkus bihun itu! T____T

Semoga farouq and kawan rasa sedap la ye...hehehe

btw...amacam presentation?? xkan la nk kasi mcm tu je kan...lagipun kaler pn xmenarik putih2 gitu je..kasi la ada kaler hijau n merah2 sket...lupa plk tabur bawang goreng pagi td...


NEXT??? 


nak masak ASAM PEDAS!!! 
asam pedas ikan kembung pn jadi la....

2 comments:

bibi yusof said...

kuey teow kalau letak daun kucai mmg best.. biasa nya i put only 2 vege taugeh and kucai... sawi tk letak.. hehe

bihun singapore tk reti buat.. end up tk sedap.. hahaha

asam pedas ikan merah la zurai.. ikan jenahak ke.. baru perghhh... hehehe..

My Love.. said...

Bibi,

tu la daun kucai dh beli tinggal kt rumah gombak...bihun spore tu senang benor ha..tp boring kalau xde isi kan..xpun kena ada cili pedas...

ikan jenahak n ikan merah mahal...baru nk try xleh ikan mahal2...xjadi nnti rasa rugi..kihkihkih