Wednesday, May 7, 2014

Soft Shell Crab @ Kuala Gula, Perak

One of my little brother field trip is at Kuala Gula, Perak...beside Krau...

So one of the famous food there is the Soft Shell Crab...his 1st visit there and he just called my mom and mentioned that he just finished his dinner and ate this Soft Shell Crab...

ibunda harus la..."biler nak bawak mak?"....Kuala Gula ni adalah jauh ke dalam x salah...so kalau nak pergi saja2 mcm idok la kot...

so on his next trip? gigih beli soft shell crab utk di bawa pulang....penuh polisterine dalam 3kg kot...price per kg pn i dah lupa...


Kebetulan i nak tido serdang on that friday..dia plk kat UKM..and earlier that day cakap, "kak yang nak g serdang kan? boleh x amik spare key kat gombak bawak UKM?"

phewww..bayangkan perjalanan hari jumaat...KL-Gombak-Bangi-Serdang? nasib la en suami x bising huhuhu..even bising la jgk tp dah terpaksa sbb adik nya ttinggal kunci kete kt kuala gula sbb drg naik bus..since dia jadi pegawai pengiring bebudak UKM tu so pergi la skali naik bus yang buat smpi dia tertinggal kunci kete..nasib la ada lagi orang tggl kt sana, so drg la bawak balik kunci tu...

since balik gmbk, i amik la skali cooler box *ye la rumah xde fridge* and rembat la few pieces of crabs berserta ais...kat blkg bas tu jgk i paksa adik bukak polisterine dia tu HEHEHE

Top : nak siang..tapi x reti...
Bottom : hasil
Siang soft shell crab ni..perghhh x reti siut..last2 i potong kaki2 hujung dia je..awal2 tu i ada la angkat kulit n buang kuning2 tu..lps tu malas sbb buat benda tu pecah je..n my mom pn kt rumah struggle nak siang rupanya LOL

lastly mom cakap xyah buang kuning2 tu sbb tu lemak dia...tp i masak aritu guna serbuk kunyit and tepung je...and as well my mum...and after few trial pakai tu la pakai ni la..still my bro ckp bukan macam dia makan kt sana...sana mayb pakai deep fryer smua kan..lain la kot..tp i ada usha2 resepi and cara masak soft shell crab mcm ni

Bahan bahan

2 ekor soft shell crabs - potong bahagian depan, bersihkan dan tos.
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 cawan susu segar

**** Campurkan semua bahan dan gaul sebati

1 cawan tepung goreng/tempura
Minyak untuk menggoreng

Cara cara
1. Ambil seekor ketam, gaulkan di dalam campuran telur dan susu, keluarkan dan gaul di dalam tepung.
2. Goreng terendam di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
3. Pastikan kedua dua bahagian masak sekata. Ulang hingga habis.


i x try yang ni...mayb la len kali ek...hehehe..tggu next trip ketibaan soft shell crab from Kuala Gula... :D

No comments: